Triggerpoint therapie bij nek whiplash


Wat jij moet weten over triggerpointtherapie bij een nek whiplash:

Wat jij moet weten over triggerpoint therapie bij een nek whiplash:

Wat is een nek whiplash?

Hoe kan een nek whiplash ontstaan? Wat zijn de oorzaken?

Wat zijn de verschillende tekens en symptomen waaraan een nek whiplash te herkennen is?

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wat is de prognose?

Hoe wordt een whiplash in het algemeen behandeld?

Dit is waarom triggerpointtherapie een van de meest effectieve behandelmethodes is bij een whiplash.


Wat is een nek whiplash?

Een nek whiplash is de term voor een versnelling-/ vertragingsletsel van de nek. Dit kan schade veroorzaken aan vele structuren van de nek. De wervelkolom(nek) bestaat uit veel botten ofwel wervels. Elke wervel maakt boven en onder contact met een andere wervel via twee type gewrichten: het facet gewricht, dat zich bevind aan beide zijde van de wervelkolom en de tussenwervelschijf. De wervelkolom heeft spieren aan de voor- / achterzijde en zijkanten van de nek. De nekspieren stabiliseren de gewrichten van de nek.

Gedurende een versnelling-/vertraging letsel van de nek, worden de wervels, spieren, ligamenten en zenuwen gerekt en gecomprimeerd. Wanneer de weefsel de krachten niet kunnen weerstaan, kan dit grote schade veroorzaken van deze structuren. Wanneer dit optreed spreken we van deze aandoening van de nek.


Wat zijn de oorzaken?

Deze blessure komt het meest voor bij auto-ongevallen waarbij het hoofd krachtig naar voor en achter geslagen wordt. Deze beweging komt ook veelvuldig voor bij contact sporten, waar eigenlijk hetzelfde mechanisme plaatsvind. Wanneer men in botsing komt, kan de hals ook krachtig naar voor en achter geslagen worden. Whiplash is een algemene term voor dit mechanisme.

Wat zijn tekens & symptomen?

Patiënten met een nek whiplash ervaren meestal een plotselinge optreden van nek pijn tijdens de veroorzakende activiteit. Echter, af en toe ervaren patiënten geen pijn bij het mechanisme. Bij deze gevallen zien we vaak de pijnklachten toenemen in 2 tot 3 dagen, en nemen vaak toe ‘s nachts of vroeg in de ochtend.

De pijn die geassocieerd wordt met deze nekblessure kan scherp of dof zijn en kunnen toenemen bij bewegen of bij langdurige houdingen (bijvoorbeeld zitten achter een computer in een slechte houding). Meestal ervaart men nekpijn en soms straalt deze uit naar de schouders, arm(en) of het hoofd (het veroorzaken van hoofdpijn). Lees meer over hoofdpijnklachten.

Patiënten met whiplash ervaren vaak stijfheid of hebben een beperkte bewegelijkheid in de nek. Af en toe hebben patiënten het gevoel dat hun hoofd heel zwaar is en ervaren problemen met het optillen van hun hoofd op een kussen. Prikkelingen, gevoelloosheid en krachtsverlies in de armen kan ook voorkomen bij deze patiëntengroep. Triggerpointtherapie kan vaak helpen om deze klachten te verminderen.

Het negeren symptomen of de aanneming van een ‘no pain, no gain’ houding zal waarschijnlijk leiden tot de aandoening chronisch wordt. Onmiddellijke behandeling bij patiënten met nek whiplash is van essentieel belang om een spoedig herstel te garanderen. Zodra de klachten chronisch worden, zal de genezing steeds langer gaan duren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een grondig subjectief en objectief onderzoek van een fysiotherapeut is voldoende om deze aandoening te diagnosticeren. Onderzoeken zoals een röntgenfoto, MRI of CT-scan zijn meestal van belang om een ernstig letsel uit te sluiten. De diagnose nek whiplash kunnen we middels deze onderzoeken niet vaststellen.

Wat is de prognose?

De patiënten met een milde vorm genezen in de meeste gevallen snel en volledig met de juiste fysiotherapeutische behandeling. In deze gevallen kan het herstel weken tot maanden duren. In ernstige gevallen is het herstel aanzienlijk langer. Patiënten met een ernstige vorm hebben ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van degeneratieve veranderingen in hun gewrichten wat uiteindelijk kan resulteren in bewegingsbeperkingen en (chronische)pijnklachten.

Wat is de behandeling?

Voorafgaand aan de start van de behandeling moeten alle patiënten met deze blessure een evaluatie ondergaan van een medische professional. Dit met als doel het uitsluiten van ernstig letsel (zoals wervelfractuur). Het slagingspercentage van de behandeling van patiënten met deze aandoening wordt grotendeels bepaald door de patiënt. Een van de sleutelfactoren van de behandeling is dat de patiënt voldoende rust neemt wanneer de pijnklachten toenemen.

Activiteiten die grote hoeveelheden van stress op de hals veroorzaken, moeten worden beperkt. Deze activiteiten zijn bijvoorbeeld: langdurig zitten, staan of liggen in een slechte houding, activiteiten met het hoofd naar beneden, activiteiten met de schouders naar voren en het optillen van de schouders.

Wanneer de patiënt pijnvrij is tijdens lichte werkzaamheden kan de belasting langzaam opgevoerd worden. De pijnklachten mogen bij het opvoeren van de belasting niet toenemen en men moet dus pijnvrij zijn activiteiten kunnen uitvoeren.

Triggerpoint therapie bij een whiplash

Triggerpointtherapie is een veel gebruikte en effectieve behandelmethode bij whiplash klachten. Doordat deze klachten meestal ontstaan door een abrupt trauma krijgen omliggende spieren een grote impact te verduren. Deze impact zorgt ervoor dat spieren rondom de nek aanspannen en niet meer ontspannen.

Er ontstaan triggerpoints binnen de spiervezel. Dit zijn als het ware ‘micro’ verkrampingen binnen een spier, met als gevolg dat de spier niet meer goed doorbloed wordt. Hierdoor ontstaat nekpijn of pijn op een andere plaats in het lichaam dan waar de oorzaak zich bevind. Dit noemt men ‘referred pain’.

Middels dry needling therapie (een onderdeel van triggerpointtherapie), kan de fysiotherapeut deze triggerpoints deactiveren. Uit onderzoek blijft dat dry needling therapie een zeer effectieve behandelmethode is voor mensen met whiplash klachten.

Andere fysiotherapeutische behandelingen bij een nekwhiplash

Fysiotherapeutische behandeling voor deze aandoening is van wezelijk belang om het genezingsproces te versnellen en om een optimaal resultaat te garanderen. Behandelingen bij whiplash klachten:

  • Mobilisatie technieken
  • Massage
  • Dry needling
  • Echografie
  • medical taping
  • Voorlichting/ advies
  • Anti-inflammatoire advies
  • Ergonomisch advies
  • Actieve oefentherapie

Andere mogelijke interventies

Ondanks juiste fysiotherapie management heeft een klein percentage van de patiënten met een dergelijk nekletsel tot geen verbetering geleid en vereisen een andere interventie. Dit kan onder meer farmaceutische interventie, injectie met corticosteroïden, onderzoeken zoals een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan, of verwijzing naar de juiste medische instanties die u kunnen adviseren op elke interventie die kan geschikt zijn om de conditie te verbeteren.

Bekijk hier een onderzoek over triggerpoint therapie bij nek whiplash.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer