Triggerpoints en Heupklachten

Welke spieren kunnen heupklachten veroorzaken?

In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints en heupklachten. Triggerpoints en heupklachten zijn een veel voorkomende probleem in de fysiotherapiepraktijk. Ontdek in dit artikel welke spieren er in het heupgewricht liggen en welke klachten de triggerpoints kunnen veroorzaken.

Het bekken is een komvormige ring en wordt ook wel de bekkengordel genoemd. Deze bekkengordel vormt de overgang tussen de benen en het bovenlichaam. Het bestaat uit verschillende botstukken en samen vormen zij een sterk geheel. Er kunnen op verschillende manieren en door verschillende oorzaken klachten ontstaan in de bekkenregio. Een bekend voorbeeld is bekkeninstabiliteit wat men vooral tijdens of na een zwangerschap ziet. Ook triggerpoints in de bekkenregio kunnen leiden tot heupklachten. Hieronder een overzicht van de spieren die triggerpoints kunnen ontwikkelen die pijn kunnen geven in de bekkenregio.

1. De grote bilspier (M. Gluteus Maximus)

triggerpoint-gluteus-maximus

Anatomie
De grote bilspier is de grote spiergroep in de bilregio die aan de oppervlakte ligt.

Functie van deze spier
De grote bilspier heeft als belangrijkste functie het strekken en naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken triggerpoints in deze spier
Een triggerpoint in de vierkante lendenspier kan uitstralende pijn geven in de grote bilspier en er op die manier voor zorgen dat ook in de grote bilspier triggerpoints gevormd worden. Daarnaast kunnen triggerpoints ook primair in de grote bilspier ontstaan door het voorovergebogen lopen bij het lopen op een helling, zwemmen, herhaaldelijk schoppen bij bijvoorbeeld vechtsporten, maar ook door het zitten op een portemonnee.

Gevolgen triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven in de bilregio en rondom het heiligbeen van het bekken.

2. De peervormige spier (M. Piriformis)

Anatomie
Deze spier is een smalle, dikke spier die onder de bilspieren ligt. Hij ontspringt aan het heiligbeen en hecht aan de grote knobbel aan het uiteinde van het dijbeen aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Een triggerpoint in de vierkante lendenspier kan uitstralende pijn geven in de peervormige spier en er op die manier voor zorgen dat ook in deze spier triggerpoints gevormd worden. Daarnaast kunnen triggerpoints ook primair in de peervormige spier ontstaan door het zijwaarts draaien en tegelijkertijd buigen van de romp, zwaar tillen, veel rennen of door een misstap.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven in de lage rug, heup-, bil-, bekkenregio en kan uitstralen naar de achterkant van het dijbeen, kuit en tot onder de voet.

3. De Hamstrings

Anatomie
De hamstrings bestaan uit drie spierkoppen: M. Semimembranosus, M. Semitendinosus en M. Biceps Femoris. Ze ontspringen alle drie aan het zitbotje wat onderaan het bekken zit. De M. Semimembranosus en de M. Semitendinosus hechten net voorbij de knie aan het scheenbeen aan. De M. Biceps Femoris hecht net voorbij de knie aan het kuitbeen aan.

Functie van deze spier
De hamstrings zorgen ervoor dat men de heup kan strekken en de knie kan buigen. Wanneer de knie gebogen is, zorgen de M. Semimembranosus en de M. Semitendinosus ervoor dat het onderbeen naar binnen gedraaid kan worden en zorgt de M. Biceps Femoris ervoor dat het onderbeen in deze positie juist naar buiten gedraaid kan worden.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in de hamstrings ontwikkelen door overmatig rennen en sprinten, door compressie op de hamstrings door een verkeerde zithouding op een stoel of lang auto rijden met een verkeerde houding.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de hamstrings hebben ieder hun eigen uitstralende pijnpatronen. De triggerpoints die bekkenklachten kunnen veroorzaken bevinden zich in de binnenste twee hamstrings: de M. Semitendinosus en de M. Semimembranosus. Zij geven een uistralende pijn rondom het zitbeentje. Dit is het onderste gedeelte van de bekkengordel.

4. De grote dijaanvoerder (M. Adductor Magnus)

Anatomie
Deze spier is de grootste spier aan de binnenzijde van het bovenbeen. Deze spier loopt van het schaambeen naar de achterzijde van het bovenbeen.

Functie van deze spier
Deze spier behoort bij de adductorengroep van het bovenbeen. De adductoren hebben als functie het naar binnen bewegen van het been. Ook helpt deze spier om de heup naar buiten te draaien.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spier ontwikkelen door bijvoorbeeld paardrijden, autorijden een lange fietstocht of het zitten met de benen over elkaar geslagen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Er kunnen op twee plekken triggerpoints ontstaan in deze spier: halverwege het bovenbeen en hoog in het bovenbeen net onder de liesplooi. De triggerpoints in de liesregio kunnen uitstralende pijn geven in de bekkenregio.

5. De bekkenbodemspieren

Anatomie
De bekkenbodemspieren is een spiergroep die bestaat uit twee spieren: M. Levator Ani en M. Coccygeus. De M. Coccygeus ligt achter de M. Levator Ani.

Functie van deze spier
De functie van de bekkenbodemspieren is het beschermen van de organen in het bekken, het behouden van continentie en het vergemakkelijken van de geboorte van een baby.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in de bekkenbodemspieren ontwikkelen door staand of zwaar werk, verstoppingen (obstipatie), veel hoesten en overgewicht.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de bekkenbodemspieren geven pijn in de bekkenregio. Men kan ook pijn in de buik en rug voelen.

6. De binnenste en buitenste schuine buikspieren (M. obliquus internus/externus abdominis)

Anatomie
De schuine buikspieren bestaan uit de binnenste schuine buikspieren en de buitenste schuine buikspieren. De binnenste schuine buikspier loopt van de bekkenrand naar het schaambeen, de linea alba (grote bindweefsellaag waar ook andere buikspieren aanhechten) en de onderste drie ribben. De buitenste schuine buikspier loopt van de onderste acht ribben naar de bekkenrand, linea alba en het schaambeen.

Functie van deze spier
De schuine buikspieren zorgen ervoor dat je de romp kan draaien en zijwaarts kan buigen. Ook zorgen ze er samen met de rechte buikspieren voor dat je de romp naar voren kan buigen en helpen ze bij het uitademen.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door overmatig trainen van de schuine buikspieren, zwaar en herhaaldelijk te tillen met een gebogen en geroteerde romp en overmatig hoesten.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de schuine buikspieren kunnen onder andere uitstralende pijn geven in de bekkenregio.

Triggerpoints in bovengenoemde spieren kunnen dus bekkenklachten veroorzaken. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan in dat geval helpen van de bekkenklachten af te komen.

Bronnen:
Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Bekijk hier een onderzoek over triggerpoints en heupklachten.
Ontdek ook alles over pijn in de lies.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer