Bekijk hier de video over de musculus soleus!
Verloop van de musculus soleus
De soleus is een kuitspier en wordt ook wel de scholspier genoemd, omdat de vorm van de spier lijkt op de schol (vis). Deze spier begint bij het bovenste gedeelte van het kuitbeen en bij de achterzijde van het bovenste gedeelte van het kuit- en scheenbeen. De spier loopt over in de achillespees welke aan de hak aanhecht.
Deze spier is onderdeel van de musculus triceps surae van de kuit welke bestaat uit de gastrocnemius, plantaris en soleus.
Functie van de soleus
Deze spier heeft het strekken van de enkel als functie. Deze beweging wordt ook wel plantairflexie genoemd. Ook helpt hij mee bij het naar binnen draaien van de voetzool.
Hoe ontstaan klachten
Eigenlijk zijn er een aantal mogelijke algemene oorzaken te noemen:
- acuut: je krijgt een acute trap op je kuit of je glijdt uit
- verkeerd schoeisel
- fysieke overbelasting
- mentale overbelasting (stres, persoonskenmerken, trauma’s, emoties)
- veel springen of langdurige op een trap staan
- je draagt schoenen met een verhoogde hak
Ontdek alles over een zweepslag van de kuit.
Triggerpoints in de soleus
Wanneer er sprake is van overbelasting, stress of spanningen ontstaat er een verstoord evenwicht. Hierdoor kunnen we triggerpoints ontwikkelen in de soleus. Hierdoor kunnen onderstaande klachten ontstaan:
- Pijn of stijfheid in de kuit (Kuitklachten)
- Hielklachten (hielspoor)
- Pijn in of rondom het SI Gewricht (ofwel pijn in je onderrug)
- Pijn onder je voet
Een van de meest voorkomende oorzaken van triggerpoints in de scholspier is fysieke overlasting. Maar wanneer klachten chronisch zijn moet je alert zijn op (jeugd)trauma’s, persoonskenmerken, emoties en andere stress factoren. Dit zijn hele belangrijk oorzaken die je altijd moet meenemen voor herstel. Lees meer over het Tension Myoneural Syndrome.
Klachten die de soleus kan veroorzaken
Hieronder kunt u enkele voorbeelden lezen van klachten die veroorzaakt kunnen worden door de soleus.
Kuitklachten
De spier behoort tot de kuitspieren en bij overbelasting kan dit pijnklachten in deze regio geven. Heeft u bijvoorbeeld uw trainingsintensiteit te snel opgebouwd of beweegt u juist te weinig? Dan kan deze spier opspelen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van verharde spieren zijn of door de aanwezigheid van spierknopen. In een ander artikel kunt u meer lezen over spierknopen.
Door een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid kan de spier vaak weer tot rust komen. De fysiotherapeut kan hierbij helpen door advies te geven over belasting en belastbaarheid, de spier te doen ontspannen met bijvoorbeeld dry needling therapie, manuele triggerpointtherapie, massage, rekken, taping etc, of bijvoorbeeld door aangrenzende gewrichten zoals enkel en knie te behandelen om knieklachten te voorkomen.
Verder kan er ook een acute spierscheuring ontstaan. Lees hier meer over de ‘zweepslag’.
Lage rugklachten
Opmerkelijk bij deze kuitspier is dat het pijnklachten in de lage rug kan veroorzaken. Dit fenomeen is te verklaren met triggerpoints. Deze spierknopen in de soleus kunnen namelijk een ‘geprojecteerde pijn’ geven ter hoogte van het SI-gewricht (heiligbeengewricht) aan dezelfde zijde van het lichaam. Heeft u rugklachten en bijvoorbeeld ook vaak last van de kuiten? Dan zou het kunnen dat dit in verband staat met elkaar. Onze fysiotherapeuten kunnen u in dit geval helpen door de triggerpoints in de soleus op te heffen met bijvoorbeeld dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping of rekken.
Hiel- / achillespeeklachten
Hielklachten kunnen op dezelfde manier het gevolg zijn van een gespannen scholspier. Door de spierknopen die de spier kan bevatten, kan er pijn gevoeld worden ter hoogte van de achillespees en hiel. Hielklachten behandelen daarom vaak niet alleen lokaal, maar hierin nemen we de gehele bewegingsketen mee. Wanneer u hielklachten heeft door triggerpoints in de kuit kan men deze vaak goed opheffen met dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, tapen, massage, etc. Een mogelijke ander probleem door de musculus soleus is een achillespees tendinopathie.
In sommige gevallen kan een te gespannen musculus soleus zelfs tot hielspoor leiden.
Bekijk hier een onderzoek over deze spier.