Biceps(pees) scheur

Wat houdt een Bicepsscheur in?

Bij het scheuren van jouw biceps ervaar jij pijn in de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Deze pijn is vaak hevig en bij de meeste gevallen voelen mensen een knappend of scheurend gevoel. De meeste mensen worden geopereerd en volgen daarna een revalidatieprogramma. Dit om, bij zware inspanningen, blessures aan de spier in de toekomst te voorkomen.


Hoe wordt een bicepsscheur behandeld?

Personen met een distale bicepspees ruptuur worden meestal geopereerd. Dit is met name afhankelijk van de locatie (distaal of proximaal) en of dat het een gedeeltelijkte scheur (partieel ruptuur) of een complete scheur (ruptuur).

Operatieve behandeling bij een bicepsscheur

Waneer men geopereerd wordt, wordt het gewoonlijk opgevolgd door een periode van rust, om de geopereerde bicepsspier te beschermen. Dit, in combinatie met een revalidatieprogramma onder begeleiding van de chirurg en de fysiotherapeut.

Conservatieve behandeling bij een bicepspeesscheur

Wanneer men een conservatief beleid hanteerd wordt samen met de fysiotherapeut een behandelplan opgesteld. Het succes van het behandelen van deze blessure is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten en niet te veel belast met activiteiten die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Wanneer de arm meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

R.I.C.E principe effectief in de eerste 72 uur van de klacht

Personen met een biceps scheur hebben meestal veel profijt van het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, Ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening(de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de inflammatie.

Welke fysiotherapeutische behandelingen worden er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen.

Men krijgt tijdens de fysiotherapeutische behandeling, flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut en in sommige gevallen de orthopeed geven advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en houding te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Manuele ‘hands-on’ fysiotherapeutische behandeling zoals massage, gewrichtsmobilisatie, dry needling, stretching, easytaping, medical taping en elektrotherapie, kunnen bijdrage aan het vergrote van de bewegingsbaan en functie. Tijdens de laatste fasen van de revalidatie kan een graduele opbouwen van activiteiten en begeleide terugkeer naar sport worden ingezet.

Het negeren van symptomen/klachten kan meer schade en een langdurig herstelproces veroorzaken. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een bicepspees scheur is essentieel voor snel herstel.

Welke andere behandelingen bestaan er voor een bicepsscheur?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is Bicepsscheur?

Een Bicepsscheur is een letsel waarbij een complete scheur van één of meer pezen van de bicepsspier zijn gescheurd.

De spier aan de voorkant van de voorarm is bekent als de biceps. De bicepsspier is een belangrijke buiger van de elleboog en heffer van de schouder. De spier start boven de schouder en loopt door tot in de voorarm, waar hij zich vasthecht op het bot via een bicepspees.

Tijdens het samentrekken van de bicepsspier komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de bicepspees ontstaan. Soms kan dit leiden tot een bicepsscheur.

Deze rupturen worden vaker gezien bij oudere personen met een blessuregeschiedenis van biceps letsel of tendinopathie. Lees hier meer over schouderklachten.

Wat zijn de oorzaken van een bicepsscheur?

Deze blessure ontstaat meestal door een plotse of zeer krachtige samentrekking van de bicepsspier. Dit kan gebeuren wanneer men de elleboog krachtig wil buigen tegen weerstand, bij bijvoorbeeld zwaar tillen(voornamelijk boven het hoofd tillen) of bicepscurls. Soms kan een biceps scheur ontstaan door een gradueel trauma, zoals herhaalde of langdurige activiteiten die de bicepspees veel belasten. Dit kan de bicepspees verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor een complete scheur. Bicepsscheuren komen relatief veel voor bij gewichtheffen of sporten die veel kracht vragen van de armen en biceps.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een ruptuur van de bicepspees voelen typisch een plotselinge pijn optreden aan de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Dit is meestal geassocieerd met een plots knappend of scheurend gevoel. Symptomen kunnen snel optreden, zoals een pijn die voornamelijk het piekt gedurende de nacht of ’s morgens vroeg. Soms voelt de persoon echter weinig tot geen pijn.
Na het oplopen van de ruptuur is er meestal een vervorming van de voorarm zichtbaar, wanneer de aangedane arm met de gezonde arm wordt vergeleken. Dit wordt vooral goed zichtbaar wanneer er samentrekking van de spier wordt gevraagd. Er is dan een bosje van bicepsspier zichtbaar in het onderste gedeelte van de bovenarm.

Stijfheid, zwelling en blauwe plekken kunnen ook aanwezig zijn en kunnen de volgende ochtend en de komende dagen meer prominent worden. Zwakte van de elleboog of de schouder is een ook een veel voorkomend kenmerk, dat voornamelijk opvalt wanneer men de elleboog wilt buigen tegen weerstand of probeert te tillen.

Bij ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de elleboog of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

biceps scheur arm

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, RX scan of Echografie kan in zeldzame gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het uitsluiten van andere letsels.

Wat is de prognose?

De meeste personen met een bicepsscheur genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Gezien een gescheurde bicepspees niet zelfstandig geneest kan er een (minimale)zwakte blijven bestaan.

Personen die de bicepsspier in de toekomst zwaar gaan belasten(krachtsport atleten) of met een distale bicepsscheur, kunnen in aanmerking komen van chirurgische interventie. Een operatie kan in dat geval zorgen voor een optimale uitkomst en langdurige revalidatie van meerdere maanden. Indien de persoon voor een operatie in aanmerking komt dient deze zo snel mogelijk te gebeuren, gezien het feit dat de bicepsspier zich kan terugtrekken en er litteken weefsel kan ontstaan. Met als gevolg een vermoeilijkte operatie.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een bicepsscheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de elleboog of schouder)
 • Verkorte spieren (Voornamelijk de biceps of triceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte
 • Blessuregeschiedenis met bicepsletsel of biceps tendinopathie.
 • Inadequate revalidatie van een eerder bicepsletsel
 • Slechte houding

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Biceps samentrekking zonder beweging

Begin de oefening door de elleboog naast het lichaam in een hoek van 90 graden te buiten met de handpalm naar boven. Leg uw andere hand op de pols, zodat deze een lichte neerwaartse druk op aangedane arm kan uitoefenen. Houd met de aangedane arm deze druk tegen, zodat de onderarm op dezelfde positie blijft. Houd deze 5 seconden vast en herhaal dit 10x zo krachtig mogelijk, zonder pijn.

Elleboog buiging en strekking

Sta recht op, buig en strek de arm(in de mate waarin dit pijnvrij kan) langs het lichaam. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch op de biceps komt te staan. Voer dit 10x uit, zonder toename van klachten(zoals pijn).

Elleboog draaiing

Start met de elleboog tegen het lichaam, met de voorarm in een hoek van 90 graden, zodat de hand naar voren wijst. Draai de handpalm naar boven en naar beneden, zover als dit mogelijk zonder pijnklachten. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch uit wordt geoefend. Herhaal dit 10x, zonder een toename van klachten(zoals pijn).

Bekijk hier een onderzoek over bicepsscheur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer