Hoofdpijn is een vervelende klacht en kan je ernstig beperken in je dagelijks functioneren. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn met ieder hun eigen oorzaken, symptomen en behandelingen. De fysiotherapeut kan u bij hoofdpijn in veel gevallen helpen. Ook thuis kunt u het een en ander doen tegen hoofdpijn. Lees daar in dit artikel meer over!
In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat jijzelf tegen hoofdpijn kunt doen!
Anatomie van de nek en hoofd
De nek en het hoofd spelen een belangrijke rol bij hoofdpijn. Zo komt spanningshoofdpijn door verhoogde spierspanning van spieren in de nek en ontstaat cervicogene hoofdpijn door overprikkeling van een zenuw.
De nek is opgebouwd uit zeven wervels en daartussen liggen tussenwervelschijven die voor de demping zorgen. Verder vindt men in de nek ook tal van spieren en banden die samen het hoofd stabiliseren op de romp.
Verschillende vormen van hoofdpijn
Zoals hierboven al beschreven, zijn er vier vormen van hoofdpijn. De verschillende vormen van hoofdpijn zijn:
- Spanningshoofdpijn (ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd): hierbij voelt men pijn vanuit de nek/het achterhoofd omhoog trekken naar het voorhoofd (boven de ogen). Men kan het gevoel hebben alsof er een strakke band om het hoofd zit.
- Migraine: hierbij ervaart men hevige hoofdpijnaanvallen waarbij de pijn meestal aan één zijde van het hoofd zit. Met migraine kunnen ook misselijkheid, duizeligheid en auraverschijnselen gepaard gaan.
- Clusterhoofdpijn: dit is de meest extreme hoofdpijnvorm. Hierbij komt de hoofdpijn in clusters opzetten waarbij men hevige steken aan de zijkant van het hoofd ervaart. Bewegen doet de pijn verminderen.
- Cervicogene hoofdpijn: vaak voelt men de pijn aan één zijde van het hoofd en trekt deze via de achterzijde door naar het voorhoofd. Ook kan deze vorm gepaard gaan met duizeligheid.
Tips en adviezen voor hoofdpijnklachten
Er zijn een aantal manieren om zelf je hoofdpijn te behandelen en je klachten te verminderen:
1. Triggerpointtherapie
Vaak zijn triggerpoints (spierknopen) in spieren de oorzaak van hoofdpijnklachten. Zo kunnen triggerpoints in de monnikskapspier (trapezius) pijn aan de zijkant van het hoofd en boven de ogen veroorzaken. Door deze spierknopen te masseren of te behandelen met dry needling kunnen ze oplossen en verdwijnen vaak ook uw klachten. Door manuele druktechnieken tijdens een triggerpointtherapiebehandeling verplaatst de spierknoop zich een klein beetje in de spiervezel waardoor deze in een beter doorbloed gebied komt en beter opgelost wordt.
U kunt zelf thuis ook spierknopen behandelen! Wanneer u voelt aan uw spier en ergens lokaal een verharding voelt, zou dit een triggerpoint kunnen zijn. Als je hierop drukt en je voelt direct de herkenbare pijn in het hoofd (verergeren), is het aannemelijk dat dit verband met elkaar houdt. Maak vervolgens circulaire bewegingen of houdt dezelfde druk aan om het triggerpoint te masseren/behandelen. Vaak voelt u direct dat de hoofdpijn afneemt of zelfs verdwijnt. Het is mogelijk dat er zich in één of meerdere spieren meerdere triggerpoints bevinden. U zou deze triggerpoints allemaal kunnen behandelen. Kunt u er zelf niet goed bij? Eventueel kunt u met een harder balletje of speciale triggerpointhulpmiddelen wel de plek bereiken om deze te behandelen.
2. Rekken
Ook door te rekken, kun je de spierknoop een klein beetje verplaatsen in de spiervezel en komt deze hierdoor in een beter doorbloed milieu. Hieronder leest u twee effectieve rekoefeningen die u kunt toepassen bij hoofdpijnklachten:
Rekken van monnikskapspier
De monnikskapspier (musculus trapezius) wordt gerekt wanneer je het hoofd voorzichtig naar links of naar rechts kantelt. Door het hoofd te begeleiden met de hand aan dezelfde lichaamszijde als waar je het hoofd naartoe kantelt, kun je de juiste mate van rek bepalen. Let op: rek niet te hard!
Houd de spier ongeveer 12-15 seconden in deze positie alvorens je het hoofd weer naar de neutrale positie brengt. Doe de oefening drie keer zowel aan de linker- als de rechterzijde (afwisselend) en herhaal dit drie keer per dag.
Trek je ongemerkt vaak je schouders op? Probeer dan deze oefening:
Rekken van schouderbladheffer
Trek je vaak je schouders op? Dan kan het zijn dat de schouderbladheffer (musculus levator scapulae) te gespannen is. Je zou deze spier dan kunnen rekken. De spier bevindt zich zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de nek. Om de linker schouderbladheffer te rekken draai je je hoofd naar links en beweeg je je neus richting de oksel. Ondersteun met je linkerhand deze beweging en draai hiermee het hoofd richting de oksel. Pas deze oefening op dezelfde manier ook aan de rechterkant toe. Houd de rek 12-15 seconden aan en doe beide kanten afwisselend drie keer. Je kunt deze oefening drie tot vijf keer per dag uitvoeren.
3. Voldoende water drinken
Daarnaast is voldoende water drinken ook een belangrijke factor bij hoofdpijnklachten. Door water te drinken worden afvalstoffen in spieren beter afgevoerd en heb je minder kans op het ontstaan van triggerpoints. Er treedt hierbij minder snel verzuring van de spier op. Triggerpoints zijn ophopingen van afvalstoffen die pijn kunnen projecteren naar verschillende gebieden in het hoofd (zoals bij de schedelrand of boven de ogen). Daarom houdt een vochttekort ook verband met hoofdpijnklachten.