Levator scapulae (Schouderbladheffer)

Verloop van de Levator scapulae

De levator scapulae (ook wel schouderbladheffer genoemd) bevindt zich in de nekregio. Hij begint bij de dwarsuitsteeksels van de eerste vier nekwervels en loopt naar de bovenste hoek van het schouderblad.

  • Origo: Processus transversi C1 – C4 (dwarse uitsteeksels)
  • Insertie: angulus superior van de scapula (de bovenkant van het schouderblad)
  • Innervatie: Nervus dorsalis scapulae

Functie van de schouderbladheffer

Als deze spier aanspant, beweegt het schouderblad naar boven en beweegt de onderste punt van het schouderblad naar binnen (richting de wervelkolom). Ook heeft deze spier het buigen van de nek naar dezelfde kant (als de lichaamszijde waar de spier zich bevindt) als functie. Verder helpt de spier mee bij de ademhaling.

Triggerpoints en de Levator scapulae

Een triggerpoint is een kleine microverkramping die zich ophopen binnen de spiervezel. Het gevolg hiervan is dat de spier te weinig zuurstof krijgt waardoor de spier niet meer goed kan samentrekken en ontspannen. Hierdoor raakt de spier verstijft, verkort en wordt pijnlijk.

Triggerpoints komen veel voor in de M. Levator Scapulea. Ongeveer 20% van alle mensen heeft (latente) triggerpoints in deze spier en het is daarmee de meest voorkomende spier met triggerpoint problematiek. Als de triggerpoints actief zijn, dan voelt de nek stijf aan en is het hoofd draaien moeilijk en pijnlijk. Zowel waar de triggerpoints zitten (samentrekking) als naar de andere kant draaien (op rek brengen). Triggerpoints in deze spier kunnen ook uitstralende pijn geven naar het hoofd, waardoor ze kunnen zorgen voor hoofdpijn. Ook kan de pijn uitstralen naar de schoudertop of langs het schouderblad naar beneden.

Levator scapulae

Hoe ontstaan triggerpoints

  • Lange tijd het hoofd gedraaid houden (bijvoorbeeld bureau werk)
  • Een tas lange tijd over één schouder dragen
  • Lange tijd omhoog kijken

De klachten van deze triggerpoints kun je voelen aan de stijfheid van nek en rug, het moeilijk kunnen roteren van de nek en pijn aan de binnenste rand van het schouderblad. De triggerpoints in de Levator scapulae kunnen we goed behandelen middels massage, rektechnieken of dry needling. Ook coaching op stress en slaap is heel belangrijk om triggerpoints te voorkomen op langer termijn.

Hoe kun je de levator scapulae trainen?

Wanneer we moeten herstellen na een blessure dan kunnen we een aantal oefeningen doen om deze spier te trainen. Middels krachttraining kunnen we de m. levator scapulae specifiek sterker maken en rekoefeningen zorgen meer voor ontspanning.

Krachtoefeningen levator scapulae

  • Shrugs zonder gewicht (versterkt de elevatiebeweging van de scapula)
  • Barbell shrugs (versterkt de elevatiebeweging van de scapula)
  • Shrugs met dumbells (versterkt de elevatiebeweging van de scapula)
  • Neck extensions (in weerstand van ‘kin naar de borst’ naar ‘kin van de borst’)

Rekoefeningen levator scapulae

Bij het rekken is het belangrijk om volledig, diep en langzaam in te ademen. Wanneer je uitademt geef je milde spanning door de spier te rekken.

1. Nekflexie

Laat het hoofd langzaam naar voren zakken door je kin naar je borst te brengen. Je zou nu een lichte spanning op de achterkant van de nek moeten voelen. Wanneer je de rek wilt vergroten, brengt je een van beide armen over je hoofd, pak vervolgens de achterkant van het hoofd vast met je hand en trek het hoofd voorzichtig naar voren.

2. Lateral flexie nek

Zit of sta met je hoofd in een neutrale positie. Houd je kin hoog en laat je schouders zakken. Laat het rechteroor langzaam naar de rechterschouder zakken en zorg ervoor dat je de rechter schouder niet optilt. Je zou nu een lichte spanning aan de zijkant van je nek moeten voelen. Om de rek te vergroten, breng je je rechterarm omhoog en boven je hoofd. Pak de rechterkant van je hoofd vast en trek het voorzichtig naar je linker schouder

3. Hoofd draaien

Laat het hoofd langzaam naar de borst zakken en rol dan voorzichtig het linker oor naar de linker schouder. Breng het hoofd terug naar neutraal en herhaal aan de andere kant

Klachten door de Levator Scapulae

Nekklachten
Triggerpoints (spierknopen) in de schouderbladheffer kunnen pijnklachten veroorzaken ter hoogte van de spier zelf, maar ook laag in de nek. Triggerpoints kunnen namelijk pijn veroorzaken in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Nekklachten kunnen op deze manier het gevolg zijn van triggerpoints in de levator scapulae.
Wanneer u pijn heeft laag in uw nek ten gevolge van een gespannen levator scapulae, zou u baat kunnen hebben bij een behandeling met dry needling of manuele triggerpointtherapie om de spierknopen te behandelen. Ook een massage, tapen of rekken zou de spierspanning kunnen verlagen. Afhankelijk van de oorzaak van de spierspanning zou de behandeling ook kunnen bestaan uit manuele therapie, oefentherapie, houdingsadviezen, etc.

Pijn tussen de schouderbladen
De spier kan ook pijn veroorzaken aan de binnenzijde van de binnenste rand van het schouderblad. Wanneer de spier te gespannen is en triggerpoints bevat, kunnen deze ‘geprojecteerde pijn’ geven op andere plaatsen dan waar de spier zich bevindt. Zo kan pijn tussen de schouderbladen het gevolg zijn van een gespannen schouderbladheffer.
In dit geval kan men deze klacht behandelen door het laten ontspannen van de levator scapulae. Dit kan bijvoorbeeld met rekoefeningen, dry needling, massage, manuele triggerpointtherapie, taping, etc. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van de verhoogde spierspanning te achterhalen en dit in de behandeling op te nemen.

TMS de oorzaak spanning in de Levator Scapulae

In de praktijken zien we veel mensen met nekpijn waarbij er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Deze klachten zijn meestal te verklaren door het Tension Myositis Syndrome (TMS)

Dr. Sarno is de bedenker en ontwikkelaar van een behandelmethode die TMS klachten kunnen verhelpen. Deze methode is erop gericht om chronische spanning en pijn in de m. levator scapulae te verhelpen.

Behandeling van de levator-spier

Jouw fysiotherapeut bij je in de buurt kan deze klachten zeer effectief en snel behandelen. Heb je chronische pijnklachten en heb je alles al geprobeerd dan is de Pijn Reset Methode het programma wat zeker geschikt is om spanning en pijn uit de levator scapulae te halen. Dit is een 12 weken programma en is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld.

Wil jij meer informatie over deze spier?

Wil je meer weten over de m. levator scapulae en/of wil je deze spier laten behandelen? Maak dan een afspraak met een van onze specialisten.

Bekijk hier een onderzoek over de Levator scapulae.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer