Quadriceps femoris (bovenbeenspier)

‘De M. quadriceps femoris is een belangrijke spier in het bovenbeen’

De M. quadriceps femoris, ook wel vierhoofdige dijbeenspier genoemd bestaat zoals zijn naam al zegt uit vier spieren. De M. rectus femoris, m. vastus medialis, m. vastus lateralis en de m. vastus intermedius. De rectus femoris heeft zijn oorsprong vanuit de heup terwijl de vastus medalis, lateralis en intermedius hun oorsprong hebben vanuit het bovenbeen. De vier spieren hechten wel allen op dezelfde plek aan. Ze hebben namelijk een gezamenlijke pees welke ze verbindt met het scheenbeen waarin ook de knieschijf zicht bevindt.

Bekijk de anatomie & functie van de M. quadriceps femoris

Functie van de quadriceps femoris

De quadriceps femoris heeft meerdere functies en dan ook over meerdere gewrichten. Omdat de rectus femoris zijn oorsprong heeft vanuit de heup, heeft de quadriceps dan ook functie over het heupgewricht. Hij zorgt voor het buigen (flexie) van de heup. Daarnaast heeft de quadriceps functie over de knie omdat zich onder de knieschijf de gezamenlijke aanhechting bevindt. Hij zorgt voor het strekken (extensie) van de knie wat knieklachten kan veroorzaken.

Oefeningen voor de m. Quadriceps Femoris

 • Lunge
 • Squat
 • Leg extension
 • Single leg squat
 • Leg press

Klachten die de quadriceps femoris kan veroorzaken

De quadriceps femoris kan zowel primaire als secundaire problemen veroorzaken

Primair:

 • Spierkneuzing (contusie)
  Ook wel bekend als het ijsbeentje waarbij er een klap of trap tegen de spier plaatsvindt waardoor spiervezels vernield worden en er een bloeduitstorting ontstaat.
 • Spierscheuring
  Een spierscheur is een (sport)blessure waarbij er een scheur optreedt in een aantal spiervezels. De meeste voorkomende spieren waarin spierscheuring voorkomt zijn de kuit, het bovenbeen en de hamstrings.
 • Jumpers knee
  Dit is een (overbelasting)blessure waarbij er chronische irritatie is aan de pees van de quadriceps femoris. Wordt ook wel springersknie genoemd.
 • Rectus femoris tendinopathie
  Bij een tendinopathie is er sprake van kwaliteitsverlies in het peesweefsel. Een tendinopathie is meestal een tendinitis (ontstoken pees) of een tendinose (degeneratie van een pees). Degeneratie betekent dat de kwaliteit van een pees afneemt. Een tendinopathie kan op allerlei plaatsen in het lichaam optreden en ontstaan door overbelasting, veroudering of een combinatie van beiden.

Secundaire:

 • Patellofemoraal pijnsyndroom
  Pijnklachten rondom de knieschijf. Vaak voorkomend bij tieners en vrouwen. Er is echter geen schade zichtbaar aan het kraakbeen.
 • Rugklachten
  Doordat de rectus femoris het bekken naar voren kantelt waardoor er een strekking ontstaat in de lumbale wervelkolom.
 • Verkalking rondom de pees
  Bij een peesverkalking is er sprake van afzetting van calciumkristallen in een pees. Dit kan ontstaan door overbelasting of een trauma. Wanneer deze calciumkristallen uitharden, ontstaat er ontkalking en dit kan zorgen voor een belemmering bij het bewegen van een gewricht.
 • Onderliggende aandoening bijv. reuma of osteoporose

De behandeling van de m. Quadriceps Femoris

De quadriceps femoris kan dus voor verschillende klachten zorgen, met allen een verschillende oorzaak. Hierdoor is de behandeling daarom ook verschillend per soort klacht. Er wordt altijd eerst een onderzoek uitgevoerd om te bepalen wat er precies aan de hand is met de spier. Vervolgens wordt de oorzaak van de klachten aangepakt om ervoor te zorgen dat de klachten verdwijnen. Klik hierboven op de verschillende klachten om meer inzicht te krijgen in jouw probleem.

Bekijk hier een onderzoek over de Quadriceps femoris.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer