Dry needling bij acute nekpijn

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling (vorm van triggerpointtherapie) van triggerpoints (spierknopen) in een aantal nek- en schouderspieren bij een vrouw die acute, aspecifieke nekpijn had. De vrouw had sinds een verhuizing last van nekpijn en had in het verleden al vaker nekklachten gehad. De vrouw kon haar nek minder ver bewegen dan normaal en had minder kracht in haar armen. Ook werd haar nekpijn erger wanneer men op triggerpoints in een aantal spieren (m. trapezius descendens, m. levator scapulae, m. supraspinatus en m. infraspinatus) drukte. Ze kreeg tweemaal een dry needling behandeling in bovenstaande spieren en kreeg daarnaast geen andere vormen van behandeling.

Dry needling bij acute nekpijn is dit effectief of niet? Lees even verder. 

Dryneedling therapie
Dryneedling therapie

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over Dry needling bij acute nekpijn?

De onderzoekers namen de Neck Disability Index (vragenlijst over het effect van nekklachten op het dagelijks functioneren) en de Quadruple Visual Analog Scale af (meetinstrument om pijnscore in kaart te brengen). Dit deden ze direct na de twee behandelingen. Na de dry needling behandelingen had ze minder pijn en was ze minder beperkt in haar dagelijks functioneren.

Dit verschil was dusdanig groot dat het verschil klinisch relevant was voor de patiënte. Dit artikel heeft zich gefocust op pijn en de beperking in het dagelijks functioneren en niet zozeer op de beweeglijkheid van de nek en de kracht in de armen. Daarin zag men na de behandelingen dan ook alleen verbetering in het naar rechts buigen van de nek. De andere bewegingen van de nek en de kracht in de armen bleven nagenoeg gelijk.

Conclusie: Dry needling bij acute nekpijn

Dry needling therapie van een aantal nek- en schouderspieren (m. trapezius descendens, m. levator scapulae, m. supraspinatus en m. infraspinatus) heeft de pijn en de beperking in het dagelijks functioneren van de patiënte met acute nekpijn verminderd.

Bron
Pavkovich, R. et al. (2015). The use of Dry Needling for a subject with acute onset of neck pain: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10 (1), 104-113.

Bekijk hier een ander onderzoek over dry needling bij nekpijn.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer