Biceps Tendinopathie

Een Biceps Tendinopathie is een overbelastingsletsel van de bicepspees. Dit is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten aan de voorkant van elleboog of schouder worden gevoeld. Belangrijk voor het herstelproces is dat jij de arm goed laat rusten. Doe jij dit niet, dan kan het negeren van symptomen/klachten er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Hieronder ontdek jij hoe de aandoening effectief behandeld kan worden.

(Ook bekend als: Biceps tendinitis, Biceps tendinose)

Hoe wordt de Biceps Tendinopathie behandeld?

Het succes van het behandelen van een biceps tendinopathie is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien de arm meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een biceps tendinopathie is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Personen met deze blessure hebben meestal veel voordeel bij het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, Ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening(de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de inflammatie.

Personen met deze aandoening krijgen tijdens de fysiotherapeutische behandeling, stretch- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is Biceps tendinopathie?

Een Biceps tendinopathie is een overbelastingsletsel van de bicepspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de voorkant van de schouder of elleboog. Deze aandoening kan zowel voorkomen in de elleboog en schouder omdat de pees vasthecht aan de elleboog en schouder.

De bicepsspier is een belangrijke buiger van de elleboog en een heffer van de bovenarm. De spier start in het schoudergewricht en loopt door tot in de voorarm, waar hij zich vasthecht op het bot via de bicepspees.

Tijdens het samentrekken van de bicepsspier komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Biceps tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma. Lees meer over schouderklachten.

Wat zijn oorzaken van een Biceps Tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bicepspees veel belasten. Dit komt typisch voor bij zwaar tillen of bij het buigen van de elleboog tegen weerstand (bijvoorbeeld de bicepscurl oefening). Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er een grotere kracht van de biceps wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens het (zwaar)gewichtheffen in de fitnesszaal.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met deze blessure voelen typische pijnklachten aan de voorkant van de elleboog of schouder. Bij minder ernstige gevallen, zal een persoon weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijfgevoel aan de voorzijde van de schouder of elleboog. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de bicepsspier vereisten. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: het dragen van zware boodschappen of bicepscurl oefeningen.

Bij ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de schouder of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verdere onderzoek zoals een MRI scan, RX scan of Echografie kan in zeldzame gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de aandoening.

Wat is de prognose?

De meeste personen met een biceps tendinopathie genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening al een langere periode aanwezig is kan de revalidatie soms langer duren en zelfs maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een tendinopathie. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de elleboog)
 • Verkorte spieren (Voornamelijk de biceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming-up
 • Spierzwakte

Welke oefeningen kan ik doen?

Oefeningen Biceps Tendinopathie

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 1-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

 1. De biceps stretch
 2. Biceps samentrekking zonder beweging

Biceps stretch

Sta rechtop en strek de armen naar achter voorbij het lichaam. Steun deze achter uw lichaam op de rand van een tafel. Beweeg nu langzaam uw lichaam omlaag, zodat de armen relatief verder omhoog worden gedrukt, doe dit totdat u een mild tot middelmatige stretch voelt thv uw biceps. Houd dit 15 seconden aan en herhaal dit 4x.

Biceps samentrekking zonder beweging

Begin de oefening door de elleboog naast het lichaam in een hoek van 90 graden te buiten met de handpalm naar boven. Leg uw andere hand op de pols, zodat deze een lichte neerwaartse druk op aangedane arm kan uitoefenen. Houd met de aangedane arm deze druk tegen, zodat de onderarm op dezelfde positie blijft. Houd deze 5 seconden vast en herhaal dit 10x zo krachtig mogelijk, zonder pijn.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer