Bicepspees ontsteking (tendinitis)

(Ook bekend als: tendinitis bicepspees)

Wat is een bicepspees ontsteking?

De musculus biceps brachii (biceps spier) is de spier die de ‘spierbal’ ter hoogte van de bovenarm vormt. Deze spier loopt van je schouder naar je elleboog en zorgt voor het buigen van de elleboog, het opendraaien van de hand en het naar voren heffen van de arm. De spier zit door middel van sterke pezen aan je bot vast. Deze aanhechtingen van de spier kunnen ontstoken raken. De lange kop van de bicepspees bij je schouder loopt door een groeve van de schouderkop.

Normaal gesproken past de pees hier goed in, maar als deze ontstoken raakt, zwelt de pees op en geeft dit frictie bij beweging van de pees. Men spreekt dan van een biceps tendinitis. Een andere blessure is de biceps tendinopathie: hierbij is er geen sprake van een ontsteking, maar van degeneratie (het peesweefsel gaat in kwaliteit achteruit). Hierover leest u meer in het artikel over de bicepspees ontsteking.

Wat zijn de tekens & symptomen van een bicepspees ontsteking?

Door de bicepspees ontsteking treedt er lokale zwelling op. Hierdoor past deze niet meer optimaal in de groeve aan de voorzijde van de schouder waardoor er bij beweging van de pees extra pijn optreedt. De bicepspees ontsteking gaat vaak gepaard met een felle, stekende pijn aan de voorzijde en bovenzijde van de schouder. Deze pijn kan uitstralen naar de bovenarm. Ook kan de schouder lokaal warm aanvoelen en is de pees drukpijnlijk.

De pijn bij de schouder kan zowel in rust als bij inspanning opspelen. Vooral het voorwaarts heffen van de arm, het buigen van de elleboog of het opendraaien van de hand kunnen provocerend zijn. Vooral wanneer deze bewegingen gepaard gaan met intensief kracht zetten. Bijvoorbeeld bij het tillen van een zware doos.

Wat zijn de oorzaken van een bicepspees ontsteking?

In veel gevallen is een acute of herhaaldelijke overbelasting op de pees de oorzaak van een bicepspees ontsteking. Een acute overbelasting kan een val of een stoot op de schouder zijn. Een herhaaldelijke overbelasting kan het veelvuldig heffen van de arm of het herhaaldelijk buigen van de elleboog zijn. Vooral wanneer dit gepaard gaat met het tillen van een zwaarder gewicht.

Daarnaast zijn er andere factoren die de kans op een bicepspees ontsteking vergroten, zoals eerder letsel aan de biceps, een slechte houding van romp en schouder, verminderde schouderstabiliteit etc. In de sport ziet men deze blessure voornamelijk bij werpsporters. De biceps zorgt namelijk voor het afremmen van de arm bij de werpbeweging en wordt bij deze sporten dus veel en vaak belast. Bij deze doelgroep komt ook een slijmbeursontsteking in de schouder vaker voor. Lees ook alles over een slijmbeursontsteking.

Wat is de behandeling?

Het belangrijkste is RUST (bewegen, maar niet belasten). De biceps tendinitis is een ‘self-limiting’ aandoening. Dat wil zeggen dat de klacht in de meeste gevallen ook herstelt zonder behandeling. Echter, wanneer er sprake is van verkeerd omgaan met de klacht of met andere belemmerende factoren voor herstel, kan fysiotherapie uitkomst bieden. Hieronder leest u welke behandelvormen nuttig kunnen zijn voor u.

 • Shockwave therapie
  Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) is een behandeling waarbij er door middel van een apparaat hoogenergetische geluidsgolven afgegeven worden bij de voorzijde van de schouder ter hoogte van de bicepspees. Deze golven kunnen het herstelproces van de bicepspees ontsteking stimuleren.
 • Manuele mobilisaties/manipulaties
  Indien u moeite hebt met het heffen van uw arm of met het draaien van de kop in uw schoudergewricht, kunnen manuele technieken, zoals mobilisaties en manipulaties, helpen om de schouder weer soepel te maken. Hoe beter de schouder beweegt, hoe meer rust de bicepspees krijgt om te herstellen.
 • Houdingstherapie
  Wanneer uw bovenrug te bol is en uw schouders en hoofd te veel naar voren hangen, staat de schouder in een ongunstige positie voor het herstel van de bicepspees. Daarom zijn houdingsoefeningen en houdingsadviezen vaak een onderdeel van de behandeling bij bicepspeestendinitis.
 • Oefentherapie
  Oefeningen voor de bicepsspier en bicepspees kunnen een onderdeel zijn van de behandeling. Ook stabiliteitsoefeningen voor de schouder en het schouderblad en algemene core-stability oefeningen zijn vaak zinvol om te doen bij deze blessure.
 • Dry needling/triggerpoint therapie
  Om de bicepsspier en evt. omliggende schouder- en armspieren te ontspannen, kan een behandeling met dry needling of triggerpointtherapie nuttig zijn. Hierbij worden spierknopen (ophopingen van afvalstoffen in de spier) ‘ontladen’ waardoor de spier beter kan ontspannen. Bij dry needling gebeurt dit door de knoop aan te prikken met een ‘droog’ naaldje en bij triggerpoint therapie door druk te geven op de knoop met de duim of vingers.
 • Massage
  Een derde optie (naast dry needling en triggerpoint therapie) om de spieren lokaal te behandelen is massage. Ook hiermee kunnen we de afvalstoffen in de spier afvoeren en zo de spier meer laten ontspannen.
 • Taping
  Met speciale, elastische tape (Medical Tape) kunnen we de biceps spier en pees ondersteunend tapen om zo de belasting tijdelijk te verminderen. Ook kunnen we de stand van uw schouder en bovenrug optimaliseren om de pees zo meer ontspanning te geven.
 • Adviesgesprek over belasting/belastbaarheid
  We geven u advies hoe u de belasting op uw pees zo veel mogelijk kan verminderen en ook hoe u de belasting in het verdere behandeltraject weer gedoseerd kan opbouwen. Ook zoeken we samen met u uit wat de oorzaak van de bicepspees ontsteking is geweest en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Buiten de fysiotherapiebehandelingen om kunt u ook contact opnemen met de huisarts indien u weinig of geen resultaat ziet of wanneer uw klachten erg hevig zijn. De arts kan dan samen met u bekijken of andere opties (zoals een corticosteroïdeninjectie) zinvol kunnen zijn.

Musculus-biceps-femoris.png

Welke oefeningen kan ik doen?

Hieronder leest u twee oefeningen die van nut kunnen zijn bij een bicepspees ontsteking.

– Rekken van de biceps
Leg uw hand van de aangedane arm achter u op een deurklink of hoge tafel. Strek de elleboog en beweeg vervolgens met uw lichaam omlaag (uw arm gaat dan relatief omhoog). Dit geeft rek op de biceps spier. Houd deze rek 12-15 seconden vast en herhaal deze oefening 3x (met een korte rustpauze).


– Schouderbladen
Deze oefening voert u uit in buiklig. Leg uw armen langszij en kom vervolgens met uw romp omhoog en trek hierbij uw schouderbladen naar elkaar toe (uw armen bewegen nu omhoog). Houd uw gezicht naar beneden gericht! Laat uw romp en schouders weer zakken. Voer deze oefening 3x in series van 10 uit.

Sporten met een bicepspees ontsteking?

We raden af om bovenhandse (werp)sporten te doen bij een bicepspees ontsteking. Wel kunt u sporten beoefenen waarbij de schouder relatief weinig belast wordt en u kunt specifieke oefeningen doen voor uw schouder om zo de belastbaarheid van de pees te verbeteren. Hiervoor kunt u contact met uw fysiotherapeut opnemen.

Bekijk hier een onderzoek over de bicepspees ontsteking.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer