Schouder uit de kom

(Ook bekend als: Anterieure dislocatie, Posterieure dislocatie, Inferieure dislocatie, Herhaalde subluxatie van het schoudergewricht, uit de kom gaan van het schoudergewricht)

Oefeningen bij je schouder uit de kom

Wat houdt een schouder uit de kom in?

Een schouder uit de kom ofwel een schouderluxatie is een traumatische sportblessure dat gekarakteriseerd wordt door het scheuren van het bindweefsel (ligamenten en gewrichtskapsel) rondom het schoudergewricht met als gevolg verplaatsing van het bovenarmbot uit de kom.

Wanneer men bepaalde bewegingen maakt met de arm werken er trekkrachten op het kapsel van het schoudergewricht. Wanneer deze belasting te hoog of overmatig plaats vindt, kan dit resulteren in het scheuren van het bindweefsel. Dit leidt tot een ‘instabiel gewricht’ waarbij de bewegelijkheid van het bovenarmbot toeneemt. Wanneer de belasting te groot is, kan de arm uit de kom bewegen. Dit wordt een schouder uit de kom genoemd.

Een schouderluxatie komt vaak voor bij contactsporten. Bij sporten zoals rugby, voetbal, skiën, snowboarden, basketbal is dit een relatief veel voorkomende blessure.

Anatomie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een bol (kop van de bovenarm) en een kom (het schouderblad). Rondom de bol en de kom bevindt zich sterk bindweefsel: het gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel zorgt samen met de omliggende ligamenten (banden) en de rotator cuff spieren (spieren die over het schoudergewricht lopen) voor stevigheid en dus stabiliteit.

Wat zijn de oorzaken van de schouder uit de kom?

Een schouder uit de kom ontstaat gewoonlijk wanneer men een beweging maakt waarbij het bovenarmbot geforceerd uit de kom wordt geduwd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer men valt op een uitgestrekte arm. De beweging waarbij de schouder het meeste risico loopt is een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm excessief naar boven/buiten draaien (exorotatie). Dit is vaak gecombineerd met een kracht direct op het schoudergewricht.

Het resultaat hiervan is meestal een anterieure schouder dislocatie (= de bovenarm is naar voren uit de kom bewogen). Andere schouder bewegingen, houdingen of krachten van buitenaf kunnen resulteren in een inferieure (= naar beneden) of posterieure (= naar achter) dislocatie van het schoudergewricht, al komen deze minder vaak voor.

Daarnaast kan men ook een schouder dislocatie krijgen door andere schouderklachten. Bijvoorbeeld wanneer men een blessure geschiedenis heeft van eerdere schouder dislocatie of (hevige) schouder instabiliteit kan de schouder gemakkelijker disloceren. In dit geval kan bijvoorbeeld het omdraaien in bed al een gedisloceerde schouder veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen van een schouder uit de kom?

Personen met een schouderluxatie ervaren een plotse hevige pijn op het moment dat de schouder uit de kom gaat. De pijn is vaak zo intens dat de activiteit niet kan worden afgemaakt en de arm beschermend tegen het lichaam wordt gehouden. De pijn is meestal gelokaliseerd in de schouderregio en kan soms uitstralen naar de arm of zelfs tintelingen geven in de hand. Wanneer na het incident de twee schouders met elkaar vergeleken worden, kan men duidelijk verschil zien.

Nadat de schouder uit de kom wordt ‘teruggezet’ (relocatie), kan de schouder zwak en pijnlijk aanvoelen. Deze klachten nemen tijdens de revalidatie af. Echter, in sommige gevallen kan een bepaalde houding of beweging van de arm instabiel aanvoelen. Deze beweging bevat vaak een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm naar boven/buiten draaien (exorotatie).

Wat-is-een-schouderluxatie.png

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van een schouder uit de kom kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan kan in sommige gevallen nodig zijn om een botbreuk uit te sluiten. Verder onderzoek zoals een CT scan, Ultrasound of MRI scan kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen en schade aan andere structuren uit te sluiten.

Hoe wordt een schouder uit de kom behandeld?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Hoe behandelt de fysiotherapeut een schouder dislocatie?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden waarbij oefentherapie de basis zal zijn. De oefentherapie is gericht op het versterken van de schouderstabilisatoren (rotator cuff spieren), het schouderblad (scapula) en de houding-spieren. Dit heeft als doel de schouderstabiliteit te verhogen zodat toekomstige dislocaties voorkomen worden.

Extra behandeltechnieken die de fysiotherapeut kan gebruiken

Hoelang duurt het voordat jij herstelt bent van deze schouderblessure?

De meeste personen met een schouder uit de kom genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen weken tot maanden terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau.Het grootste gevolg van een gedisloceerde schouder is een vergroot risico om opnieuw de schouder te disloceren of te subluxeren (=gedeeltelijke dislocatie). Indien men last heeft van herhaalde subluxaties of dislocaties kan chirurgische interventie nodig zijn.

Deze chirurgische interventie zal worden opgevolgd door een intensief revalidatie programma. Wanneer er naast de schouderluxatie of -dislocatie schade is aan zenuwen, kraakbeen of bot zal de revalidatie langer duren. De fysiotherapeut analyseert welke factoren bijdragen aan het ontwikkelen van de blessure en zal deze met behulp van oefentherapie corrigeren.

Wanneer jouw schouder uit de kom is geweest dan is het belangrijk om de aangedane structuren te gaan re-trainen. De rotator-cuff spieren zullen door de luxatie een flinke tik hebben gehad en deze moeten weer verstrekt worden. Dit kunnen we doen door stabiliteitsoefeningen uit te voeren. Hiermee versterk je het gewricht en zorg je ervoor dat de kop mooi in de kom blijft.

Waneer je de stabiliteit niet gaat verbeteren bestaat de kans groot dat je in de toekomst tegen andere problemen kunt aanlopen, zoals: artrose in de schouder, schouderimpingement en/of een slijmbeursontsteking.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer