Marloes (32) is leerkracht in het basisonderwijs. Een beroep dat zij met veel plezier uitoefende, totdat zij rugklachten kreeg. Tijdens de gymles tilde zij een kind van de ene kant naar de andere en schoot het in haar rug. Zij kon niet meer voor- of achteruit. Volgens de manueel therapeut die zij bezocht, zou de pijn na drie dagen over moeten zijn. Die drie dagen werden zeven lange jaren.
De pijn ging niet over, maar nam toe en begon haar leven te beheersen. Marloes kon niet meer werken en kwam in de ziektewet terecht. “Telkens als ik dacht dat het weer een beetje kon, ging ik weer naar school. Ik hield het een maand vol en dan viel ik weer uit. Ik was aan het overleven met pijn. Dat heb ik nog twee jaar volgehouden en toen kwam ik helemaal thuis te zitten. Om mij heen ging het leven door. Mijn vriendinnen kregen een nieuwe baan, gingen trouwen en kregen kinderen, terwijl mijn leven stilstond.”
In die periode is haar zoektocht naar genezing begonnen. “Als je pijn hebt, wil je dat het overgaat. Je gaat naar een dokter toe en dan wil je een pilletje of een operatie. Maar zo werkt het niet. Ik was continu aan het zoeken naar behandelingen in binnen- en buitenland die mij konden helpen. Duizenden euro’s hebben mijn ouders erin geïnvesteerd en al mijn spaargeld is eraan opgegaan. Dat is niet wat je je voorstelt van het leven als je in de twintig bent.”
Geen enkele behandeling sloeg aan en de pijn was zo intens, dat geen enkele pijnstiller of pijnmedicatie hielp. “Ik had alle bijwerkingen, maar niet de werking. Vaak had ik het gevoel dat ik gekielhaald werd; het gevoel dat je onder water wordt geduwd en niet weet wanneer je weer boven komt. Ik raakte uitgeput, kreeg last van angst- en paniekaanvallen en kon niks meer. Als ik op een dag de supermarkt haalde, was dat veel.”
Haar zoektocht bracht haar bij een specialist in Denemarken. Daar kreeg zij te horen dat in haar lichaam een chemische reactie plaatsvindt, waardoor er hele kleine botbreukjes ontstaan in de wervels. “Ik heb lopen janken toen ik dat hoorde. Een van de beste professoren van Europa zegt dat ik iets heb. Ik ben dus niet gek.” Een serie laserbehandelingen gaf verbetering en zorgde ervoor dat de situatie weer enigszins leefbaar werd. Maar de vicieuze cirkel van pijn moest nog doorbroken worden.
Zo kwam zij bij Maikel Korbmacher terecht. Hij heeft de Pijn Reset Methode ontwikkeld, een online cursus voor chronisch pijnpatiënten, die ervoor zorgt dat je grip krijgt op de pijn. Marloes: “Ik moest eerst door een acceptatieproces heen. Beseffen dat er geen quick fix is, dat je alles hebt gedaan wat er aan behandelingen te vinden is en dat dit niet het gewenste resultaat heeft gegeven. Pas wanneer je dat erkent, kun je gaan werken aan je herstel.
Ik zat op dat moment in een relatie die niet goed voor mij was en ontdekte dat ik zoveel stress had, dat ik de hele tijd in de overlevingsmodus zat. Dan sta je continu ‘aan’ en blijft je lichaam adrenaline en cortisol aanmaken. Dat zit ook een beetje in mijn persoonlijkheid. Ik ben hooggevoelig waardoor ik snel overprikkeld raak en daarnaast ben ik ook een beetje een sensation seeker. Ik hou van avontuur, van nieuwe dingen doen en daarin ga ik gemakkelijk over mijn grenzen heen.
Ik leerde hoe mijn lichaam in elkaar zit, hoe pijn precies werkt en wat je zelf kunt doen om die processen te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld anders adem te halen, je emoties te uiten en jezelf toe te spreken op momenten dat je weer in die oude groef schiet. Dit weekend stond ik een jurkje te passen en toen schoot het even in mijn rug. Eerder zou ik misschien in paniek zijn geraakt, maar nu heb ik de kennis waarmee ik mezelf in een andere modus kan zetten. Ik weet nu wat er intern gebeurt en zo kon ik ervoor zorgen dat de pijn wegtrok.
Mijn winst is dat ik nu veel meer Marloes ben in plaats van alleen maar de pijn. Ik zie weer een gezond toekomstperspectief voor mezelf. Twee dagen in de week ben ik actief in het onderwijs. Nog niet voor de klas, maar in een ondersteunende functie. Dat ik überhaupt weer in een school zou rondlopen, dat had niemand kunnen denken. Hoe dat voelt? Dat is echt magisch!”