Triggerpoints als oorzaak van knieklachten

Welke spieren kunnen knieklachten veroorzaken?

Knieklachten komen in de praktijk veel voor. In veel gevallen is overbelasting de oorzaak. Bekende voorbeelden hiervan zijn een lopersknie (runners knee) en een springersknie (jumpers knee). Oorzaak van deze overbelastingsblessures kan de aanwezigheid van triggerpoints zijn. Door deze spierknopen daalt de belastbaarheid van de lokale spier waardoor er meer kans is op overbelastingsproblemen in de spier of de pees. Daarom hieronder een overzicht van spieren rondom de knie waarin zich deze triggerpoints kunnen bevinden wat knieklachten kan veroorzaken.

Triggerpoints & knieklachten

1. De vierhoofdige dijspier (M. Quadriceps)

triggerpoints-quadriceps

Anatomie
Deze spiergroep bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen en bestaat uit vier spieren: M. Rectus Femoris, M. Vastus Medialis, M. Vastus Lateralis en M. Vastus Intermedius. De M. Rectus Femoris begint bij het darmbeen en hecht via de kniepees net onder de knie aan. De drie andere spieren beginnen bij het bovenste gedeelte van het bovenbeen en hechten ook via de kniepees onder de knie aan.

Functie van deze spier
De vier spieren hebben het strekken van de knie als gezamenlijke functie, deze kunnen knieklachten veroorzaken. Daarnaast heeft de M. Rectus Femoris het buigen van de heup als extra functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door overmatig trainen van deze spiergroep door bijvoorbeeld het uitvoeren van squats wat knieklachten kan veroorzaken. Daarnaast kan veel traplopen of een misstap ook leiden tot triggerpoints. Omdat deze spiergroep nauw samenwerkt met de hamstrings, kunnen triggerpoints in de hamstrings ook leiden tot triggerpoints in de quadriceps. Ook bewegingsbeperkingen in de enkel kunnen leiden tot triggerpoints in de quadriceps.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Rectus Femoris leiden tot pijn aan de voorzijde van de knie en soms wordt de pijn ook dieper in het kniegewricht gevoeld. Triggerpoints in de M. Vastus Medialis kunnen leiden tot pijn aan de voorzijde en aan de binnenzijde van de knie. Triggerpoints in de M. Vastus Lateralis kunnen leiden tot pijn aan de buitenzijde van de knie. Bij triggerpoints in de M. Vastus Intermedius wordt de pijn meer in het bovenbeen en niet rondom de knie gevoeld.

2. De tweehoofdige dijspier (M. Biceps Femoris)

Webinar-knieklachten

Anatomie
Deze spier is één van de drie spieren die samen de hamstrings vormen. De hamstrings bestaan uit drie spierkoppen: M. Semimembranosus, M. Semitendinosus en M. Biceps Femoris. Ze ontspringen alle drie aan het zitbotje wat onderaan het bekken zit. De M. Biceps Femoris hecht net voorbij de knie aan het kuitbeen aan.

Functie van deze spier
De hamstrings zorgen ervoor dat men de heup kan strekken en de knie kan buigen. De M. Biceps Femoris zorgt er in het bijzonder ook voor dat het onderbeen bij een gebogen knie naar buiten gedraaid kan worden.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door overmatig rennen en sprinten, door compressie op de hamstrings door een verkeerde zithouding op een stoel of lang auto rijden met een verkeerde houding.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer men triggerpoints in de M. Biceps Femoris heeft, geeft dit een uitstralende pijn in de knieholte.

3. De lange en korte dijaanvoerder (M. Adductor Longus en Brevis)

triggerpoints-adductor

Anatomie
Deze spieren behoren tot de adductorengroep van het bovenbeen. Ze beginnen bij het schaambeen en hechten aan de binnenzijde van het bovenbeen aan.

Functie van deze spier
De adductoren hebben als functie het naar binnen bewegen van het been en het naar buiten draaien van het bovenbeen. Daarnaast hebben de M. Adductor Longus en Brevis ook het strekken en buigen van de heup als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door bijvoorbeeld paardrijden, autorijden een lange fietstocht of het zitten met de benen over elkaar geslagen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze twee spieren kunnen uitstralende pijn geven aan de voorkant van de knie en net iets boven de knieschijf. Dit kan knieklachten veroorzaken.

4. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius)

triggerpoints-gastronemius

Anatomie
Deze kuitspier bestaat uit twee spierbuiken en wordt daarom ook wel de tweekoppige kuitspier genoemd. De spier begint net boven het kniegewricht waarvan de binnenste spierbuik aan de binnenkant van de knie begint en de buitenste spierbuik aan de buitenkant van de knie begint. De spier loopt verder aan de achterkant van het onderbeen en loopt over in de achillespees. Deze achillespees hecht aan het hielbot.

Functie van deze spier
Deze spier heeft als functie het buigen van de knie, het strekken van de voet en het optrekken van de binnenrand van de voet.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door zwaar lichamelijke activiteiten uit te voeren waarbij deze kuitspier zich in verlengde positie bevindt, zoals het rennen op een helling of het fietsen met een zware weerstand met een lage zadelstand. Daarnaast kan een lange autorit of het dragen van te strakke sokken ook triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen een uitstralende pijn aan de achterzijde van de knie ter hoogte van de knieholte geven.

Pijn in en rondom de knie kan dus voortkomen uit triggerpoints in de omliggende spieren. In dat geval kan triggerpointtherapie (dry-needling therapie) helpen om van knieklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Bekijk hier een onderzoek over triggerpoints als oorzaak van knieklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer