Triggerpoints de oorzaak van rugpijn

Triggerpoints oorzaak van rugpijn

Veel mensen die rugklachten ervaren denken dat de oorzaak van de pijn in hun rug zit. Dit is soms waar, maar in de meeste gevallen heeft het met ‘referred pain’ te maken. Referred pain ofwel ‘afgeleide pijn’ wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt dan waar de pijn zich bevindt. Wanneer dit het geval is, kunnen we in de meeste gevallen zeggen dat deze rugpijn veroorzaakt wordt door triggerpoints.

‘Triggerpoints een veelvoorkomend probleem bij rugpijn’


Wat houdt lage rugpijn in?Triggerpointtherapie de oplossing bij rugpijn

Triggerpointtherapie is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Waar 3 jaar geleden niemand wist van deze therapie, zien we nu steeds meer specialisten die specifiek doorverwijzen naar deze therapie. Waarom? Omdat we de oorzaak van de klachten aanpakken en hierdoor mensen snel van hun pijn af kunnen helpen. Zelfs voor de reguliere wetenschap, die toch al vaak sceptisch is voor het omarmen van nieuwe therapieën, lijkt het tij te keren voor deze bewezen methode voor het verhelpen van rugklachten.

Welke structuren kunnen rugklachten veroorzaken?

Pijn in je onderrug kan veroorzaakt worden door verschillende spieren in je lichaam. Zo zijn de bilspieren (m.gluteus medius en m.maximus) in de meeste gevallen de boosdoeners bij lage rugpijn. Ook de diepere stabilisatoren van de rug, m.multifidi en m.quadratus lumborum kunnen invloed hebben op rugpijn. Wat we veel zien bij sporters is dat onze liesspieren (iliopsoas) verkort zijn en te hard aan onze wervelkolom trekken waardoor er pijn in de rug kan ontstaan.

Lees ook meer over het piriformis syndroom


Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een voelbare verharde structuur in de spier. We noemen dit ook wel een ‘spierknoop’. Deze spierknopen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld; stress, overbelasting, een specifiek trauma, ongeval of door ons voedingspatroon.

De medische wetenschap heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld op het gebied van triggerpointtherapie. Er lijkt dan ook steeds meer evidentie te komen voor deze specifieke, maar doeltreffende manier om van uw rugklachten af te komen.

De onderzoeken die veelal in de USA gedaan zijn geven een duidelijk verband aan tussen neuromusculaire triggerpoints en bepaalde vormen van rugklachten.

Wat is een triggerpoint

Ook veel andere klachten worden veroorzaakt door triggerpoints

Mensen waarbij de klachten vaak terug komen (bijv. bij rug-, nek-, schouder-, hoofd- , gewrichtspijn of bilklachten) weten niet dat spierknopen ofwel myofaciale triggerpoints vaak de oorzaak zijn van al deze (chronische) klachten. Klachten waarbij triggerpointtherapie uitkomst kan bieden zijn;

A-specifieke of specifieke rugpijn

Om meer duidelijkheid te krijgen, is het belangrijk dat u eerst wat meer weet over de verschillende vormen van rugklachten. We kennen ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ lage rugklachten. Onder aspecifieke lage rugpijn wordt rugpijn verstaan in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien, waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is.

Specifieke lage rugpijn is pijn in de lage rug met een specifieke lichamelijke oorzaak die we kunnen aantonen/bevestigen met aanvullende diagnostiek. Deze aanvullende diagnostiek valt buiten het domein van de fysiotherapie en manuele therapie. Voorbeelden van specifieke lage rugklachten zijn; lumbosacraal radiculair syndroom, discus hernia, wervelinzakking, spondylolisthesis, metastase en de ziekte van Bechterew.

Verkeerde diagnose bij lage rugpijn

Rugklachten worden door artsen vaak aspecifieke rugklachten genoemd. Medische specialisten onderzoeken vaak op de plaats waar de pijn zit en kunnen dan ook nog gebruik maken van aanvullend onderzoek in de vorm van een röntgenfoto of MRI-onderzoek. In de meeste gevallen gaan patiënten naar huis zonder duidelijke diagnose; ‘U heeft wat slijtage of neem wat weken rust en dan gaat het vanzelf over’. Vervolgens krijgt men medicatie om de pijn te verlichten, maar wordt hier dan de oorzaak mee weggehaald?

Wanneer de oorzaak van de klachten ‘triggerpoints’ zijn, is het erg lastig om een juiste diagnose te stellen. Dit komt omdat de oorzaak van de pijn niet op dezelfde plek zit als waar de pijn wordt weergegeven. Hierdoor wordt je op het verkeerde been gezet en wordt er regelmatig door artsen en/of specialisten een verkeerde diagnose gesteld. Patiënten lopen maanden of jaren met pijn rond, terwijl het soms heel eenvoudig is de oorzaak van de klacht en uiteindelijk ook de pijn weg te nemen!

“Pijnklinieken beweren dat ca. 75% van de rugklachten veroorzaakt worden door triggerpoints”!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer