Slijmbeursontsteking knie

Anatomie over de slijmbeursontsteking in de knie

Wat is een slijmbeursontsteking in de knie?

Een slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Een slijmbeurs wordt ook wel een bursa genoemd en wanneer deze ontstoken raakt, spreekt men van een bursitis, oftewel een slijmbeursontsteking.

De functie van een slijmbeurs is het voorkomen van frictie/wrijving tussen bepaalde lichaamsdelen. Het is dus een soort stootkussentje. Er bevinden zich verschillende slijmbeurzen rondom de knie. De slijmbeurs die aan de voorzijde van de knie ter hoogte van de knieschijf zit, is de bursa prepatellaris. Wanneer deze ontstoken raakt, wordt dit ook wel een ‘bidknie’ genoemd, omdat men bij het bidden precies op de slijmbeurs van de knie steunt.

Een slijmbeurs zit niet alleen in de knie, ook kan een slijmbeursontsteking in de hiel ontstaan, in de elleboog, in de heup en in de schouder.

Slijmbeursontsteking in de knie & symptomen

De voornaamste klacht is een drukkende en/of stekende pijn aan de voorzijde van de knie. Ook kan de bursa zwellen waardoor er een verdikking zichtbaar wordt ter hoogte van de knieschijf. Door de pijn en zwelling kan de beweeglijkheid van de knie afnemen en kan buigen en strekken van de knie moeilijker worden. De knie kan daardoor verstijven. Lopen zal in veel gevallen de klachten verergeren. De huid op en rondom de knieschijf kan warm aanvoelen door de ontsteking. Bij een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een bacterie kan de huid ter hoogte van de knieschijf rood worden.

Slijmbeursontsteking knie
Slijmbeursontsteking knie

Wat is de oorzaak?

De ontsteking van de slijmbeurs kan een bacteriële ontsteking zijn of het gevolg van overbelasting. In veel gevallen is overbelasting de oorzaak. Ook kan reumatoïde artritis leiden tot een slijmbeursontsteking in de knie. Bij een overbelasting van de bursa, bijvoorbeeld door een val of klap op de knieschijf of door langdurig, herhaaldelijke druk op de knieschijf, kan er ook een ontsteking ontstaan. Een slijmbeursontsteking in de knie wordt daarom vaak gezien bij schoonmakers of bij mensen die in de bouw werken en hierbij veel op hun knieën zitten. Zij steunen namelijk langdurig op de knieschijf en daarmee op de slijmbeurs. Ook sporters die veel op hun knieën steunen, zoals worstelaars en judoka’s, kunnen deze blessure ontwikkelen.

“De diagnose kunnen we het beste bevestigen middels echografie”

echo slijmbeursontsteking knie

Wat is de behandeling van een slijmbeursontsteking in de knie?

Fysiotherapie kan uitkomst bieden wanneer een slijmbeursontsteking in de knie niet vanzelf overgaat. Ook als men het idee heeft dat het herstelproces niet optimaal verloopt, kan er een fysiotherapeut geraadpleegd worden. Medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen ook onderdeel zijn van de behandeling. Neem dit wel alleen in overleg met de huisarts. Koelen kan helpen om de pijn bij de knieschijf te verminderen.

In sommige gevallen kan het plaatsen van een corticosteroïdeninjectie zinvol zijn. Ook dit kan men samen met derts beoordelen. Soms is een operatie nodig als andere behandelingen niet (voldoende) werken. Indien men naar een fysiotherapeut gaat, zal die eerst een vraaggesprek voeren en een lichamelijk onderzoek doen om te kijken wat er aan de hand is en wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Daarna komt de therapeut tot een behandelplan. Hieronder delen we welke technieken een onderdeel van dit behandelplan kunnen zijn.

 • Manuele mobilisaties/manipulaties
  Zit het kniegewricht vast of is de beweeglijkheid van de knieschijf verminderd? Dit kan nadelig zijn voor uw herstel. Daarom is het belangrijk deze gewrichten te mobiliseren. Bij mobilisaties beweegt de therapeut uw gewricht tot de eindgrens en bij manipulaties wordt het gewricht net door de eindgrens heen bewogen en hoort u een ‘krak’ of ‘knoep’.
 • Oefentherapie
  Het doen van oefeningen voor de spieren rondom de knie kan bijdragen aan het herstel. Het kan namelijk zijn dat de ene spier juist geactiveerd moet worden, terwijl de andere spier juist te veel doet. Om deze balans rondom de knieschijf te herstellen kan oefentherapie zinvol zijn.
 • Dry needling/triggerpoint therapie
  Wanneer u spierknopen in uw spieren rondom de knie heeft, kan dry needling en triggerpoint therapie zinvol zijn. Hierbij worden de knopen ‘ontladen’ en worden afvalstoffen afgevoerd, zodat de spieren beter kunnen ontspannen.
 • Massage
  Indien u veel afvalstoffen in uw beenspieren heeft, kan massage helpen om deze af te voeren en de doorbloeding in de spieren te stimuleren. Het is wel van belang dat de therapeut samen met u nagaat wat de oorzaak van deze ophoping van afvalstoffen is. Dan kan men de oorzaak gaan aanpakken en herhaling van klachten voorkomen.
 • Taping
  De stand van de knieschijf kan men indien nodig corrigeren met medical tape. Dit is rekbare tape waardoor uw knie nog steeds bewegingsvrijheid heeft, maar de therapeut deze wel kan sturen. Wanneer er sprake is van een spierdisbalans van de betrokken beenspieren, kan men deze ook behandelen met medical tape door de ene spier te activeren en de andere spier juist tegengesteld te tapen waardoor deze meer zal ontspannen.
 • Shockwave therapie
  Bij shockwave therapie worden er hoogenergetische geluidsgolven afgegeven ter hoogte van de bursa om zo het lokale herstelproces te versnellen. Binnen onze praktijk bieden wij shockwave therapie vooralsnog alleen op de locatie in Berghem aan.
 • Adviesgesprek over belasting/belastbaarheid
  Een belangrijk onderdeel van het herstel is het vermijden van druk op de knieschijf. Inzicht krijgen in welke activiteiten belastend zijn voor uw knie is erg belangrijk. Daarnaast kan de therapeut met u nagaan of u bijvoorbeeld sportactiviteiten te snel heeft opgebouwd of dat veranderingen op het werk van invloed zouden kunnen zijn geweest. De therapeut zal u over deze onderwerpen adviseren.

Sporten met een slijmbeursontsteking in de knie

Houd er rekening mee dat men tijdens uw herstelperiode van een slijmbeursontsteking in de knie druk op de knieschijf zo veel mogelijk moet voorkomen. Sporten waarbij deze druk ontstaat, kunnen beter vermeden worden. Heeft u last van knieklachten en twijfelt u of u kunt blijven sporten? Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk hier een onderzoek over de slijmbeursontsteking in de knie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer