Slijmbeursontsteking van de hiel

Hoe wordt een slijmbeursontsteking van de hiel behandelt?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met een slijmbeursontsteking van de hiel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Schoeisel advies
 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpoint therapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Stretching
 • Hielverhoging
 • Compressie bandage
 • Gewricht mobilisatie
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, balans en kracht te bevorderen
 • Biomechanische correctie
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Anti-inflammatoir advies
 • Shockwave therapie

Welke andere behandelingen bestaan er voor een slijmbeursontsteking van de hiel?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Ultrasound, Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie, drainage van de slijmbeurs of verwijzing naar een gespecialiseerde arts of een podotherapeut. De podotherapeut kan soms aangepast schoeisel adviseren, om de biomechanica van de voet te verbeteren.

Lees meer over enkelklachten

Wat is slijmbeursontsteking van de hiel?

Een slijmbeursontsteking van de hiel ofwel een achilles bursitis is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de hiel. De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd achter de achillespees en kan pijn veroorzaken in de hielregio.

Een slijmbeurs is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een slijmbeurs gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

De spiergroep aan de achterkant van het onderbeen worden de kuitspieren genoemd. Deze groep bestaat uit twee verschillende spieren. Deze spieren hechten beide via de achillespees aan op het hiel bot. Tussen de achillespees en de huid ligt een slijmbeurs, genoemd de achilles bursa.

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Deze spanning zorgt ervoor dat de achillespees tegen de bursa aan schuurt. Wanneer een object (bijvoorbeeld een schoen) druk geeft op de hiel, kan dit extra frictie geven op de achilles bursa. Wanneer deze frictie vaak gebeurd of erg krachtig is, kan er irritatie en inflammatie van de bursa ontstaan. Deze aandoening wordt een achilles bursitis genoemd. (Let op! Er is een verschil tussen Achilles bursitis en Retrocalcaneal bursitis)

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking van de hiel?

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten. Personen met een achilles bursitis ervaren meestal pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens verschillende activiteiten, zoals: wandelen (vnl berg op), traplopen, rennen en springen. Vaak neemt de pijn toe wanneer men stopt met de activiteit (tijdens rust). Ook is de pijn vaak erger gedurende de nacht of morgensvroeg. De pijn kan ook toenemen wanneer men strakke of juist erg losse schoenen draagt, die soms langs de bursa schuren. Andere klachten kunnen zijn: zwelling, overgevoeligheid en drukpijn.

Achilles bursitis ontstaat meestal door herhaalde of langdurige frictie van de huid over de achillespees. Ook kan overbelasting door overmatige kuitsamentrekking (lopen, rennen etc.) bijdrage aan het ontwikkelen van deze aandoening. Soms, kan deze aandoening zich ook plots ontwikkelen, indien er een harde kracht direct op de bursa wordt uitgeoefend (bijvoorbeeld een trap).

Hoe wordt de diagnose van een slijmbeursontsteking van de hiel gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, CT scan of Echografie zijn soms nodig om de diagnose te bevestigen. Bekijk hier een onderzoek van een slijmbeursontsteking van de hiel.

Wat is de prognose van een slijmbeursontsteking van de hiel?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten; te veel of verkeerde training of activiteit, slecht schoeisel, abnormale voetbiomechanica, spierzwakte, spierdisbalans, gewricht stijfheid (van het enkelgewricht), verkorte spieren (voornamelijk de kuitspieren), botabnormaliteit van het hielbot, inadequat herstel van sport/activiteiten, inadequate warming-up, inadequate revalidatie van eerdere achilles letsel, veranderingen in training condities or trainingsondergrond, slechte ren-techniek, slechte bekken- en core stabiliteit, slechte proprioceptie of balans, overgewicht

Bekijk hier een onderzoek over slijmbeursontsteking in de hiel.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 634 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-11-21

Deskundigheid hartelijkheid oprechtheid en enthousiasme. Timo is gewoon een topper

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-11-21

Veel geduld en ben goed geholpen

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

28-11-21

Een hele goede behandeling waardoor ik bijna pijn vrij ben

Lees meer