Slijmbeursontsteking heup

Anatomie slijmbeursontsteking heup

Slijmbeursontsteking van de heup & behandelingen

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces en voor optimale uitkomsten om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. Natuurlijk helpt een snelle behandeling ook om direct de ergste pijn te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needlingtherapie
 • Triggerpoint therapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound, TENS)
 • Medical taping of easytaping
 • Stretching
 • Gewricht mobilisatie
 • IJs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, core stabiliteit en kracht te bevorderen
 • Correctie van abnormale biomechanica
 • Advies, vooral bij een medische voorgeschiedenis
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Shockwave therapie
 • Mogelijk een operatieve behandeling, maar vaak is er geen operatie nodig, en is lichamelijk onderzoek voldoende
slijmbeursontsteking heup

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Ultrasound, Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.

De behandeling zal verschillen bij een acute slijmbeursontsteking of een chronische slijmbeursontsteking. In sommige gevallen komt er een orthopedisch chirurg aan te pas. In andere gevallen, wanneer het gaat om lastiger bewegen, zeurende pijn of een uitstralende pijn, is het zaak dat de fysiotherapeut ingeschakeld wordt: pijnklachten verminderen is hierbij essentieel en goede fysiotherapeutische begeleiding kan ook bij zowel sporters als niet sporters helpen.

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking van de heup (bursitis trochanterica) is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de bursa optreedt ter hoogte van de heup. De bursa is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd aan de buitenkant van de heup en kan pijn veroorzaken in de heupregio.

De bilspieren zorgen voor het bewegen van de heup en het stabiliseren van de pelvis. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens wandelen, rennen, springen, traplopen, squaten en uitvalspassen. Tijdens het aanspannen van de bilspieren, komt de bursa trochanterica (slijmbeurs) onder spanning te staan. Ook kan een directe druk op de slijmbeurs zorgen voor frictie van de bursa trochanterica. Wanneer deze druk en/of spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan er irritatie en inflammatie van de bursa (slijmbeurs) ontstaan. Deze aandoening noemt men bursitis trochanterica.

Anatomie van de heup

Het bovenbeen bot (femur) eindigt in een botachtige kop, genaamd de trochanter major. Deze kop is goed voelbaar aan de zijkant van de heup. Op deze kop hechten verschillende bilspieren aan. Deze bilspieren lopen van de pelvis naar het bovenbeen bot en bedekken de kop (trochanter major). Tussen de bilspieren en de kop bevindt zich een slijmbeurs: de bursa trochanterica. Een slijmbeurs is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een bursa gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

Lees meer over heupklachten.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de slijmbeurs geïrriteerd raken kan. Een slijmbeursontsteking van de heup ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bursa trochanterica belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig liggen (in zijlig, voornamelijk op een hard oppervlak), wandelen (voornamelijk berg op of op onregelmatig oppervlak), springen, squaten en lunges. Deze activiteiten beïnvloeden de bursitis trochanterica via de bilspieren of via een directe druk/impact op de bursa. Als de slijmbeurs (te) zwaar belast wordt, kan deze geïrriteerd of ontstoken ranken. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een trap of val op de heup.

Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de heup)
 • Verkorte spieren (voornamelijk de bilspieren)
 • Te veel of verkeerde training of activiteit
 • Spierzwakte (voornamelijk de hamstrings en bilspieren)
 • Inadequate warming-up
 • Slechte biomechanica
 • Inadequate revalidatie na een eerdere bil- en/of heupblessure
 • Slechte pelvis of core stabiliteit
 • Beenlengte verschil
 • Neurale verstrakking

Symptomen & Tekenen

Slijmbeursontsteking heup

Personen met een bursitis trochanterica ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. Deze pijn kan ook uitstralen naar de buitenkant van de dij tot aan de knie. Bij minder ernstige gevallen ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de heup die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn:

 • overmatig liggen (zijlig)
 • rennen
 • springen
 • overmatig lopen
 • zitten met de benen gekruist
 • in en uit de auto stappen.

De pijn geassocieerd met slijmbeurs ontsteking warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit. Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de trochanter slijmbeurs. In sommige gevallen ervaart men zwakte van het onderste lidmaat. Deze zwakte treedt voornamelijk op wanneer men de trap op loopt, een squat uitvoert of wanneer men probeert te versnellen tijdens het rennen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ te komen. Verder onderzoek, zoals een: MRI scan, CT scan, RX scan of echografie zijn vaak nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Een slijmbeursontsteking in de heup wordt wel eens verward met de klachten van een versleten heup. Het zijn echter twee verschillende aandoeningen met andere behandelingen. Het is daarom belangrijk de juiste diagnose te stellen.

Wat is de prognose?

Na een lichamelijk onderzoek zal een expert constateren dat de slijmbeurs geïrriteerd raakt. De meeste personen met een slijmbeursontsteking van de heup genezen goed met adequate fysiotherapie, denk aan spierversterkende oefeningen en dat in sommige gevallen in combinatie met ontstekingsremmende medicatie. Zo zijn de meesten binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau.

Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren (meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Slijmbeursontsteking bij de heup kan iedereen treffen

Slijmbeursontsteking bij de heup is een aandoening die personen van alle leeftijden en geslachten kan treffen. Personen boven de 40 jaar hebben er over het algemeen het meeste last van.

Zowel aseptische slijmbeursontsteking als een septische slijmbeursontsteking kan iedereen treffen.

 • Septische slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs die het gevolg is van een infectie.
 • Aseptische bursitis komt vaker voor dan septische bursitis; septische bursitis is oorzaak van ongeveer een derde van de gevallen van het ontstaan van slijmbeursontsteking.

Lees hier een onderzoek over de slijmbeursontsteking van de heup.

Slijmbeursontsteking komt niet alleen voor in de heup

Het lichaam bevat verschillende slijmbeurzen, ook op andere plekken kan deze geïrriteerd of ontstoken raken als men dit lichaamsdeel bijvoorbeeld te zwaar belast. Het kan ook voorkomen in onder meer de schouder-, knie– en ellebooggewrichten. Ook kan er een slijmbeursontsteking in de hiel ontstaan. Slijmbeursontsteking kan acuut (kortdurend) of chronisch (langdurig) zijn. Een acute slijmbeursontsteking, maar ook een chronische slijmbeursontsteking is vervelend.

Is het te voorkomen?

Het risico op slijmbeursontsteking is te verminderen door te rekken voor het sporten, regelmatig pauzes te nemen bij repetitief werk en een goede rechte houding aan te nemen. Ook het dragen van beschermhoezen zoals kniebeschermers en elleboogbeschermers bij beroepen waarbij men langdurig op de knieën zit, kan helpen een slijmbeursontsteking te voorkomen. Slijmbeursontstekingen kunnen voorkomen worden door regelmatig te bewegen, gewrichten rust te gunnen en te begrijpen wat het lichaam wel en niet aan kan.

Chronische slijmbeursontsteking heup voorkomen

Een slijmbeursontsteking kan, als het niet goed behandeld wordt, uitgroeien tot chronische slijmbeursontsteking, die weken, maanden, of zelfs langer aanhoudt. De behandeling om dit te voorkomen omvat het verminderen van de ontsteking in de slijmbeurs. Veel behandelingen kunnen thuis gedaan worden. Als de zwelling, de pijnlijke plek en het ongemak na een week of twee niet verdwijnen, kan medische therapie nodig zijn.

Wanneer septische slijmbeursontsteking als diagnose gesteld is, is medische zorg nodig omdat de infectie zich kan verspreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder de bloedbaan. Ook dat kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat een slijmbeursontsteking terugkeert.

Thuisbehandelingen

Niet-infectieuze bursitis kan gemakkelijk thuis behandeld worden door bijvoorbeeld het gewricht rust te geven door activiteiten te vermijden die de slijmbeurs kunnen irriteren. Het aanbrengen van een koud kompres op de aangedane heup kan helpen om de ontsteking te verminderen. Breng 2 tot 3 keer per dag, gedurende 10 tot 20 minuten, een koud kompres aan.
Medische therapie wordt aanbevolen als deze thuisbehandeling niet werkt, als de symptomen ernstig zijn, of als septische slijmbeursontsteking wordt vermoed.

Een arts kan de volgende behandelingen, afhankelijk van de omstandigheden, voorschrijven:

 • Versterking en rekken van de weefsels rond de aangetaste slijmbeurs
 • Bursitis aspiratie: een procedure om overtollig vocht uit de slijmbeurs te verwijderen
 • Een injectie of herhaalde injecties met cortisone om de ontsteking onmiddellijk te verlichten (wordt meestal samen met een aspiratie gedaan)
 • Ultrasound therapie om de doorbloeding en genezing te bevorderen
 • Ook antibiotica wordt vaak voorgeschreven in het geval van septische bursiti

Let op! Vraag altijd advies aan een expert. Niet alle hierboven genoemde therapieën zijn geschikt voor alle vormen van bursitis. Als de ontstoken slijmbeurs onder een vastzittende pees of spier zit, kan fysiotherapie heilzaam zijn, maar niet als de slijmbeurs vlak onder de huid zit.

Veelgestelde vragen

Je hebt constante pijn aan de buitenkant van de heup. Deze pijn kan lokaal of diffuus zijn. Daarnaast kan er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar zijn.
Wij van Fysiotherapie4all kunnen verschillende soorten behandelingen of technieken gebruiken om de pijn en zwelling onder controle te houden bij een slijmbeursontsteking in de heup.
In het algemeen kan lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen, gunstig zijn bij de behandeling van een slijmbeursontsteking in de heup, maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en activiteiten aan te passen aan je individuele symptomen en het advies van je arts of fysiotherapeut te volgen.
Het genezingsproces van een slijmbeursontsteking in de heup kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de ontsteking, de individuele gezondheidstoestand, de gekozen behandeling en de naleving van rust- en hersteladviezen. Over het algemeen kan het genezingsproces enkele weken tot maanden duren
Bij een slijmbeursontsteking in de heup kan de pijn zich op verschillende plaatsen manifesteren, afhankelijk van welke slijmbeurs ontstoken is en of de ontsteking zich uitbreidt naar omliggende structuren. Over het algemeen wordt de pijn bij een heup slijmbeursontsteking echter vaak gevoeld aan de buitenkant van de heup en kan zich uitstralen naar de dij of zelfs de knie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer