Snapping hip

Wat is een snapping hip?

Ervaart u wel eens een knappend of knoepend gevoel in uw heup? Dan zou u last kunnen hebben van een snapping hip. Dit kan verschillende klachten met zich meebrengen. Daar leest u hieronder meer over. Er zijn verschillende soorten van een snapping hip:

External Snapping Hip: hierbij wordt het knappende gevoel veroorzaakt door de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen (tractus iliotibialis) die over het dijbeenbot verspringt.

– Internal Snapping Hip: hierbij verspringt er een spier (genaamd musculus iliopsoas) over de heupkop of de binnenzijde van het dijbeenbot.

internal snapping hip
external snapping hip

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij de External Snapping Hip wordt het knappende gevoel aan de buitenzijde van de heup gevoeld. Bij de Internal Snapping Hip wordt deze in de liesregio gevoeld. Bij de Intra-Articulaire Snapping Hip is het knappende gevoel minder sterk aanwezig dan bij andere vormen van deze blessure. Wanneer de betrokken structuren die voor het knappende gevoel zorgen ook geïrriteerd of ontstoken zijn, gaat het knoepen vaak gepaard met pijn.
Vaak is het voorwaarts optillen van het been provocerend. Ook kan er stijfheid en zwelling rondom de heup optreden. Lees ook alles over SI gewricht klachten.

Wat zijn de oorzaken?

De Internal Snapping Hip wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmbeurs van de iliopsoas spier (de heupbuiger) of door een ontsteking van de spier zelf.
De External Snapping Hip wordt veroorzaakt doordat structuren aan de buitenkant van de heup geïrriteerd raken en verdikken. Daardoor kunnen ze niet meer wrijvingsloos langs de heup bewegen en ontstaat een knappend gevoel. Deze structuren kunnen ontstoken raken door langdurige overbelasting of een acuut trauma.
Bij de Intra-Articulaire Snapping Hip is er sprake van een structuur in het gewricht die aangetast is. Oorzaken hiervan kunnen slijtage, veroudering, een trauma of aandoeningen zoals reuma zijn.

Wat is de behandeling?

Bij deze blessure is het belangrijk om de aangedane structuur rust te geven. Wanneer de structuren tot rust komen, verdwijnt de ontsteking en slinken de structuren weer tot normale omvang. Provocerende factoren, zoals traplopen, rennen of fietsen dient men dus te vermijden. Indien rust onvoldoende helpt, kan men een ontstekingsremmer laten injecteren bij de geïrriteerde structuren.
Fysiotherapie kan ook helpen om de structuren tot rust te brengen. De volgende therapieën zouden toegepast kunnen worden:

Dry needling therapie
Hiermee worden de gespannen spieren behandeld met een ‘droog’ naaldje door de triggerpoints (spierknopen) in de spieren te ontladen. Deze spierknopen reageren op de naald door deze eerst even ‘vast te zuigen’ en vervolgens weer los te laten. De spierknoop is zo ‘ontladen’ en de spanning in de spier neemt af. Hoe meer ontspannen de spieren rond de heup zijn, hoe minder kans op irritatie en blessures.

Manuele triggerpoint therapie
Wanneer er spierknopen in de spieren zitten, kan men deze met manuele druktechnieken behandelen. Hierdoor wordt de doorbloeding in de spieren verbeterd en worden afvalstoffen afgevoerd. De spier wordt meer ontspannen en de kans op irritatie bij de heup neemt af.

– Oefentherapie
Met name rekoefeningen zijn van belang om de spieren te ontspannen. Hiermee wordt de doorbloeding van de spier verbeterd. Daarnaast kunnen stabiliteitsoefeningen bijdragen aan het behandelen en voorkomen van een snapping hip. Hoe stabieler uw heupgewricht is, hoe minder kans u heeft op overbelasting en blessures.

– Taping
Door detoniserende tapetechnieken kan men de spierspanning verminderen. Ook kan men bewegingen in de heup sturen middels de tape. Zo kan de frictie tussen de verschillende structuren verminderd worden en krijgen de aangedane structuren meer rust om te herstellen.

– Mobilisaties/manipulaties
Indien het heupgewricht niet optimaal beweegt, kunnen mobilisaties en/of manipulaties helpen om de beweeglijkheid te verbeteren.
Daarnaast kunnen onze fysiotherapeuten helpen om u te begeleiden bij het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten als de klachten eenmaal verdwenen zijn.

In enkele gevallen zal een operatieve ingreep nodig zijn om uw klachten te verhelpen. Het revalidatietraject duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden na een dergelijke operatie.

Welke oefeningen kan ik doen?

Bij een snapping hip is stretchen van de overbelaste spieren erg belangrijk. Hieronder leest u twee oefeningen. Daarnaast is de stabiliteit van de heup erg belangrijk. Hieronder leest u hoe u de stabiliteit van uw heup kan trainen.

Rekoefeningen

1. Rekken van de heupflexor
De heupflexor heet ook wel de m. iliopsoas en deze spier buigt je heup. Als deze spier verkort is (bijvoorbeeld door een ingezakte houding of door veel trainen in een voorovergebogen houding, zoals wielrennen), heb je moeite met het volledig strekken van de heup. Je kunt deze spier op de volgende manier rekken: ga met je zitbotjes tegen een hoge tafel aan staan en trek de knie van het been dat je niet wil rekken naar je borst. Laat je vervolgens langzaam achterover op de tafel zakken, terwijl je het te rekken been laat hangen. Laat je been vijftien seconden hangen. Herhaal de oefening drie keer met korte tussenpozen.

2. Rekken van de tensor fasciae latae
Deze spier (ook wel spanner van het peesblad van het bovenbeen genoemd) ligt aan de buitenzijde van de heup. Het kan vervelend zijn als deze spier verkort is, omdat zo bijvoorbeeld de druk op de slijmbeurs toeneemt. Je kunt deze spier rekken door op je zij op bed of een tafel te gaan liggen (op de niet-aangedane heup) en de te rekken heup aan de rand van het bed/de tafel naar beneden te laten hangen. Houd deze positie vijftien seconden aan en herhaal dit drie keer met korte tussenpozen.

Stabiliteitsoefening

1. Op 1 been staan
Ga op uw aangedane been staan. Houd het andere been in de lucht. Probeer uw aangedane heup helemaal te strekken. Doe vervolgens uw ogen dicht en probeer uw evenwicht te bewaren. Te gemakkelijk? Ga op één been staan, terwijl u een bal tegen de muur gooit. Let er tijdens de oefening op dat u niet door uw heup zakt!

2. Bruggetje
Ga op uw rug liggen. Buig uw knieën 90 graden en zet uw voeten op de mat. Kruis uw armen op uw borst. Druk uw heupen omhoog. Houd deze positie één minuut vast. Indien dit u gemakkelijk af gaat, probeer dan eens één been uit te strekken, terwijl u uw heupen goed omhoog blijft drukken. Uw heup moet nu stabiliseren om niet om te vallen. Wanneer u deze oefening voor het eerst doet, moet u oppassen dat u geen kramp in uw bovenbeen krijgt. Begin bijvoorbeeld met 5 seconden en probeer dit op te bouwen naar 20-30 seconden uitstrekken van het been. Herhaal deze oefening aan de andere zijde.

Sporten met een snapping hip

Indien u last hebt van een snapping hip is het belangrijk direct rust te geven aan de heup. Dit houdt in veel gevallen in dat u tijdelijk even moet stoppen met sporten waarbij de heupstructuren belast worden. Indien u herstellende bent van een snapping hip en u uw sportactiviteiten weer wilt oppakken, kunt u dit onder begeleiding van onze therapeuten doen. Spierversterkende en stabiliserende oefeningen voor de heup worden hierbij in de juiste dosering gegeven. Lees hier meer over heupklachten en liesklachten.

Bekijk hier een onderzoek over snapping hip.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer