Remco (31) is teammanager. Hij doet zijn werk met veel enthousiasme en dat is ook meteen zijn valkuil. Want soms kun je ook te hard gaan. Dan krijgt hij last van spanningsklachten en dit vertaalt zich bij hem in nekpijn en hoofdpijn.
In het verleden heeft deze manier van leven en werken tot een burn-out geleid.Fysiek is hij daarvan hersteld, maar de gevoeligheid is gebleven. “Wanneer ik stress ervaar, slaat het heel snel op mijn nek. Dat is een terugkerend thema voor mij, waar ik in mijn studententijd al last van had. Ik ben een perfectionist, deed twee studies tegelijk en wilde alles goed doen. Goed is vaak niet goed genoeg voor mij.”
Steeds vaker kreeg hij last van een stijve nek in combinatie met stevige hoofdpijn. Dan ging hij even met een nat washandje op de bank liggen, nam paracetamol en ging weer door. Tijdens zijn eerste baan werd het er niet veel beter op. Na een lange werkdag
zag hij soms scheel van vermoeidheid en moest hij in bed gaan liggen om bij te komen. Daarna kroop hij dan toch maar weer achter de laptop om nog wat dingen af te maken.
Tot het gaatje gaan
“Mijn patroon was om een eindsprint te trekken en daarin helemaal tot het gaatje te gaan, om daarna mijn zogenaamde rust te pakken en het in te halen. Inmiddels weet ik dat je het niet meer inhaalt en dat je op deze manier roofbouw aan het plegen bent op je lichaam. Het is echt een illusie dat je de hele dag ‘aan’ kunt staan.”
Remco bezocht de ene behandelaar na de andere. De ene fysiotherapeut ging masseren, de ander gaf rek- en strekoefeningen mee naar huis, maar de klachten hielden aan. Totdat hij Maikel Korbmacher ontmoette. “Hij legde uit dat als je continu in de actiemodus zit, je niet meer goed in de ontspanning kunt komen. En dat de daarbij horende verhoogde ademhaling een belangrijke oorzaak van mijn nekpijn zou kunnen zijn. Ook stipte hij aan dat onverwerkte emoties ongemerkt voor veel stress kunnen zorgen. Met een Rebalancing therapeute was ik al een tijd bezig met het beter leren voelen van onbewuste en onverwerkte emoties. In het gesprek met Maikel vielen een heleboel puzzelstukjes op zijn plek.
Overkoepelende visie
Ik zie Maikel als iemand die mij op punten wijst die ik zelf over het hoofd heb gezien. Voordat ik bij hem kwam, deed ik al veel dingen op het gebied van voeding, ademhaling en emoties. Het voelde voor mij als allemaal verschillende sporen en wat ik miste, was de samenhang. Dan volgde ik bijvoorbeeld voedingsadviezen op of deed ik bepaalde ademhalingsoefeningen, maar ik begreep niet waarom ik het deed. Ik ben iemand die graag de theorie wil weten achter dingen. Maikel gaf mij precies de juiste informatie waarmee ik verder kon. Hij heeft de overkoepelende visie die ik bij andere behandelaars vaak heb gemist.
De Pijn Reset Methode heeft mij meer vertrouwen gegeven in mijn eigen lichaam. Ik voel me sterker en heb meer veerkracht. Ik kan meer aan, ga makkelijker uitdagingen aan en ben minder bang voor wat er op mijn pad komt. Met de kennis en informatie die ik nu heb, heb ik een anker om op terug te vallen als ik weer in oude patronen dreig te verzanden.
Een andere kijk op pijn
Ik ben anders naar pijn gaan kijken. Het is niet iets wat per se weg moet. Tegenwoordig is het meer een signaal geworden; een indicatie dat er mogelijk iets niet in balans is in mijn leven. Als ik nu gestrest ben, denk ik steeds vaker: “Wacht even, ik ervaar spanning. Geef ik ergens geen aandacht aan?” Dan kan ik met een paar kleine aanpassingen de spanning vaak zelf weer loslaten.”