‘Van overleven naar voluit leven!’


Zij heeft van alles geprobeerd om van de migraine af te komen, zowel regulier als alternatief. “Ik heb weleens een lijst gemaakt van alle behandelingen en therapieën die ik heb gedaan. Bij elke letter kon ik wel iets afvinken. Vaak werd er aan het begin van de behandeling gezegd: ‘Het moet eerst erger worden en daarna wordt het beter.” Het werd inderdaad erger, maar de beloofde verbetering bleef uit.”

Vicieuze cirkel
Het nadeel van vaak pijn hebben, is dat je steeds meer dingen uit de weg gaat. Daardoor raak je niet alleen in een sociaal isolement, maar ga je ook bepaalde activiteiten vermijden, omdat ze pijn doen, of kunnen leiden tot een nieuwe aanval. Zo beland je ongemerkt in een vicieuze cirkel van rugklachten, nekpijn, hoofdpijn en nog meer hoofdpijn. “De neuroloog die mij behandelde, legde uit dat mijn zenuwstelsel door al die aanvallen zo overprikkeld is geraakt, dat de ene aanval de andere uitlokt. En dat wil je niet, dus ga je alle prikkels zoveel mogelijk uit de weg. Maar dat is geen leven, dat is overleven”

In de zomer zaten haar man en kinderen gezellig samen buiten in het zonnetje te kaarten, terwijl zij alleen binnen zat met de gordijnen dicht. “Afspraken moest ik vaak op het laatste moment afzeggen, omdat ik wéér migraine had. Dat heeft mij wel vriendschappen gekost. Mensen begrijpen niet dat je het ene moment oké kunt zijn en het volgende moment compleet bent uitgeschakeld. Ik heb mij zo vaak een spelbreker gevoeld. Vanuit dat gevoel heb ik een keer aan mijn dochters gevraagd: “Als ik er later niet meer ben, zullen jullie mij dan herinneren als die moeder, die altijd hoofdpijn had?”

Pijnvrij worden
Eigenlijk had Anita de hoop op verbetering al opgegeven toen zij een filmpje voorbij zag komen van fysiotherapeut Maikel Korbmacher. Daarin legt hij uit dat je pijn op een andere manier kunt benaderen en dat het mogelijk is de pijnbeleving aanzienlijk te verminderen, of zelfs helemaal pijnvrij te worden. “Ik wilde mijzelf nog één kans op herstel geven en heb mij ingeschreven voor de Pijn Reset Methode, een online cursus die 12 weken duurt. Daarin leer je hoe je, door kleine dingen aan te passen of te veranderen, een grote omslag teweeg kunt brengen in je leven.”

De belofte van Maikel dat het mogelijk is om pijnvrij te worden, klonk haar als muziek in de oren. Zij besloot er helemaal voor te gaan en alles te doen wat hij haar in de cursus aanreikte. “Achteraf gezien is dat een klein inschattingsfoutje geweest, want je moet natuurlijk niet alles tegelijk doen. Dan vraag je teveel van je lichaam en schiet je weer in de overlevingsmodus. Toen ik daar eenmaal achter was en alleen die dingen doorvoerde, die echt bij mij passen, ging het steeds beter.

Ik leerde een ademhalingstechniek die ik kan toepassen als ik weer in de overdrive ga. Zo kan ik de spanning, die zich op zo’n moment opbouwt in mijn nek en schouders, afvoeren en breng ik mijn lichaam weer terug naar de ontspanningsmodus. Voorheen slikte ik elke dag paracetamol om de dagelijks terugkerende hoofdpijn te bestrijden, nu gebruik ik alleen nog natuurlijke vormen van pijnstilling. Ik weet hoe ik mijn lichaam kan ondersteunen, zodat het zichzelf kan herstellen na een inspanning of stressvolle gebeurtenis.”

De knop gaat om
Er heeft ook een omslag plaatsgevonden in haar denken. “Jarenlang ben ik bezig geweest om de migraine weg te krijgen. Ik had niet door dat ik daardoor continu gefocust was op de pijn. Deze week maakte ik een fietstocht en opeens realiseerde ik mij: “Ik ben NU pijnvrij. Niet straks, niet later, maar nu, op dit moment!” Dat besef heeft een knop omgezet in mijn hoofd. Ik moest hardop lachen. Ik had mijn doel bereikt en had het niet eens in de gaten.

Ik heb mijn leven weer terug en dat geeft zoveel vrijheid. Doordat ik nu weet wat ik kan doen als er spanning ontstaat, hoef ik niet meer bang te zijn om een aanval te krijgen. Ik ben actiever, durf meer en onderneem meer. Ik slaap beter, eet gezonder en geniet van het leven. Kortom, ik ben een gelukkig mens.”

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer