Van 30 jaar rolstoel naar kleine stukjes lopen

Hoeveel kan er misgaan in één mensenleven?

Liny (65) uit het mooie Maastricht kan erover meepraten. Haar verhaal doet je van de ene verbazing in de andere vallen en als je denkt “dit is té erg” komt de volgende schokkende gebeurtenis naar boven.

Als ze pas 16 jaar oud is, wordt haar moeder vermoord en wordt er van haar verwacht dat zij het gezin draaiende houdt. Dat gezin bestaat uit 13 kinderen waarvan 1 jongen gehandicapt is en extra zorg nodig heeft. Vader kan niet verder zonder een vrouw aan zijn zijde en vertrekt met de noorderzon. Na een tijd komt hij terug met een “nieuwe” vrouw die ook een grote kinderschare meebrengt. Voor Liny nog meer zorgen. Inmiddels heeft zij een vriend met wie ze zal gaan trouwen en daar kijkt zij erg naar uit. Totdat het noodlot weer toeslaat en ze een operatie moet ondergaan. Tijdens deze operatie gaat er iets fout en ze moet 2 jaar in het ziekenhuis verblijven. De artsen vertellen haar dat ze nooit meer zal kunnen lopen en voor altijd aan een rolstoel gekluisterd is. Vervolgens brengt ze een periode van 1,5 jaar door in een revalidatiecentrum en ook daar wordt haar verteld dat ze door de ernstige dystrofie die haar de kracht in armen en benen ontneemt, nooit meer zal kunnen lopen, werken of normaal zal functioneren. Ze zal de rest van haar leven doorbrengen in haar elektrische rolstoel, dat is de boodschap die haar steeds weer wordt meegegeven. Haar verloofde wil ze niet opschepen met een zwaar gehandicapte en afhankelijke vrouw en ze verbreekt de relatie.

Ze heeft hierover veel verdriet. Tegelijkertijd rouwt  ze om de dood van haar moeder, verliest ze ook haar gehandicapte broer en de broer die achter de moordenaar van moeder aangaat, verongelukt dodelijk.

Gelukkig heeft ze haar baan als vrijwilligster aan de receptie van een instelling. Totdat ook dit mis gaat. Ze dacht dat ze alle ellende en verdriet verwerkt had en een plaatsje gegeven had. Totdat het echt misgaat en ze stemmen in haar hoofd krijgt. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek, wordt enkele keren in separatie gezet omdat ze zo ‘opstandig’ zou zijn. Uiteindelijk hoort ze van de psychiater dat ze in een onverwerkt rouwproces zit en daardoor de stemmen in haar hoofd heeft. Met deze wetenschap verdwenen de stemmen en die zijn niet meer teruggekomen.

Ze woont in een opvanghuis te midden van alcoholisten en drugsgebruikers en de gemeente Maastricht doet geen enkele moeite om haar aan een goede woonruimte te helpen. Totdat ze op straat de burgemeester aanspreekt. Deze regelt woonruimte voor haar maar die woning is niet acceptabel. Uiteindelijk krijgt ze woonruimte op een vierde etage van een flatgebouw.  Dit is een zogenoemde Focuswoning. Liny is hier echter niet gelukkig: al enkele keren zat ze vast in de lift en door haar ervaringen in de isoleercel bezorgt haar dat traumatische flashbacks. De rolstoel is regelmatig kapot en dan zit ze vast op de vierde verdieping, terwijl ze naar buiten verlangt. De kans op een andere woning is nihil, de gemeente kan of wil niets meer voor haar doen. Haar vele lichamelijke beperkingen, het besef nooit meer te kunnen lopen en het afhankelijk zijn van haar rolstoel maakt haar boos! Van artsen en specialisten krijgt ze nog steeds dezelfde boodschap namelijk dat ze nooit meer zal kunnen lopen!

Dan komt ze op internet een artikel tegen over de Pijn Reset Methode van Maikel Korbmacher. Ze weet gewoon dat ze hier verder mee moet gaan en gaat naar Fysio4all in Berghem en daar ontmoet ze Maikel. Ze leest het boek “De oplossing voor pijn”, vervolgens het boek van Dr. Sarno over TMS, doet een cursus met ademhalingsoefeningen, begint met koud afdouchen en verdiept zich helemaal in de Pijn Reset Methode. Door de gesprekken met Maikel wordt ze zich ervan bewust dat er zoveel angst, woede en verdriet zich opgestapeld heeft in haar onbewuste. Emoties van vroeger en van nu.

Ze voelt zich boos en teleurgesteld dat ze jarenlang voor de gek gehouden is door artsen en specialisten die haar wijsmaakten dat ze nooit meer zou kunnen lopen.

Vol trots stuurde ze enkele dagen geleden een filmpje waarin ze laat zien dat ze een stukje helemaal zelfstandig kan lopen met alleen wat steun van een rollator! Wat een prestatie van deze dappere vrouw, die altijd klaar stond voor dat grote gezin en zichzelf wegcijferde: niet zeuren, gewoon doén!

Liny weet dat ze nog een weg te gaan heeft, maar ze gelooft er nu in dat het beetje bij beetje goed gaat komen. Vol dankbaarheid naar Fysio4all en Maikel Korbmacher stuurde ze een mooie mail met haar ervaringen over de behandeling van haar pijnklachten, veroorzaakt door het Tension Myoneural Syndrome.

TMS staat onder andere voor:

  • Stress, (jeugd) trauma’s en (onderdrukte) emoties die chronische pijn veroorzaken.
  • “Onbewuste” conditioneringspatronen die pijn in stand kunnen houden.
  • Persoonskenmerken zoals perfectionisme, controledwang, zorgzaamheid en please-gedrag kunnen voor chronische problemen zorgen.
  • 95% van alle (chronische) pijnklachten zijn te verbeteren of op te lossen.
  • Anders naar pijn kijken om klachten te verminderen.

Dit en meer wordt duidelijk en helder uitgelegd door Maikel Korbmacher in het boek “De oplossing voor pijn”.

Voor Liny zoveel herkenbaarheid in verband met haar klachten en daardoor weer in staat om kleine stukjes te lopen.

Mooi succesverhaal, toch?!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 769 reviews

Dave

  5 / 5

15-05-22

Vakkundig en veel ervaring

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-05-22

Ze verstaat haar vak heel goed en ik heb een prettige behandeling gehad.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-04-22

Deskundigheid

Lees meer