Triggerpoints als oorzaak van nekklachten

Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem. Hier kunnen verschillende dingen de oorzaak van zijn, zoals een verkeerde houding, stress of een whiplash. Triggerpoints zijn vaak de directe oorzaak van de verhoogde spierspanning in de nek. Door deze triggerpoints zijn de spieren minder belastbaar en worden ze stijf. In dat geval kan triggerpointtherapie helpen van de nekklachten af te komen. In dit artikel kunt u lezen welke spieren triggerpoints kunnen ontwikkelen en daarmee nekklachten kunnen veroorzaken.

Welke triggerpoints kunnen nekklachten veroorzaken?

1. De monnikskapspier (M. Trapezius)

triggerpoints-trapezius

Anatomie
Deze ruitvormige spier bestaat uit drie delen: M. Trapezius pars descendens, M. Trapezius pars transversus en M. Trapezius pars ascendens.

Functie van deze spier
De gezamenlijke functie van deze drie spiergroepen is het bewegen van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door langdurig de schouders op te trekken bij bijvoorbeeld stress of koud weer. Daarnaast kan het overmatig naar elkaar toe trekken van de schouderbladen of het zwaar steunen op de armen bij het opkomen uit een stoel ook de aanmaak van triggerpoints in deze spier stimuleren.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in het onderste gedeelte (M. Trapezius pars ascendens) van deze spier kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant van de nek. Triggerpoints in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (M. Trapezius pars descendens) kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant en zijkant van de nek.

2. De schouderbladheffer (M. Levator Scapulae)

triggerpoints-levator

Anatomie
Deze diepgelegen spier bevindt zich in de nekregio en loopt van de eerste vier nekwervels naar de bovenkant van het schouderblad.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het heffen van het schouderblad en het naar elkaar toe bewegen van de schouderbladen. Ook helpt deze spier mee bij het zijwaarts buigen van de nek.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints als oorzaak van nekklachten ontwikkelen door langdurig de schouders op te trekken bij bijvoorbeeld stress of koud weer. Ook wanneer men het hoofd langdurig in een gedraaide positie houdt bij bijvoorbeeld het schuin voor de tv zitten, kan men triggerpoints in deze spier ontwikkelen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn in het onderste gedeelte van de nek en kunnen een stijve nek veroorzaken. Ontdek hier hoe jij met deze oefeningen jouw nek soepel kunt houden.

3. De hoofdspalkspier (M. Splenius Capitis)

triggerpoint-splenius-capitis

Anatomie
Deze spier loopt van de derde tot en met zevende nekwervel richting de onderste rand van het slaapbeen.

Functie van deze spier
Deze spier heeft het zijwaarts buigen van het hoofd en het draaien van het hoofd in diezelfde richting als functie. Wanneer beide hoofdspalkspieren aanspannen, strekt men de nek.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het hoofd in een gedraaide en voorwaartse positie te houden tijdens het werken met de computer, door te slapen met het hoofd op een verhoging zonder kussen of door een auto-ongeluk waarbij de nek en het hoofd plotseling gedraaid worden.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen een uitstralende pijn in de nek veroorzaken en in veel gevallen migraine.

4. De schuine spieren in de hals (mm. Scaleni)

triggerpoints-scaleni

Anatomie
Er zijn drie schuine spieren in de hals: M. Scalenus Anterior, M. Scalenus Medius en M. Scalenus Posterior. Daarnaast is er nog een vierde schuine spier in de hals (M. Scalenus Minimus), maar deze wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten. De drie schuine spieren lopen aan de voorzijde en aan de zijkant van de hals. Ze beginnen bij verschillende halswervels en lopen naar de eerste en tweede rib.

Functie van deze spier
Wanneer de m. Scaleni aan beide kanten van de hals tegelijkertijd aanspannen, zorgen zij voor het buigen van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib bij een diepe inademing. Als de mm. Scaleni aan één zijde van de hals aanspannen, buigt en draait het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door het tillen van zware voorwerpen, door een whiplash, door het toepassen van een borstademhaling in plaats van een buikademhaling en door sporten als wedstrijdzwemmen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Scalenus Posterior kunnen een uitstralende pijn geven in het gebied boven de binnenste rand van het schouderblad en in het onderste gedeelte van de nek.

5. De draaispieren van de rug (M. Rotatores)

triggerpoint-rotatores

Anatomie
Deze spier bestaat uit allemaal kleine spiertjes die alle wervels van de wervelkolom onderling met elkaar verbinden.

Functie van de spier
De belangrijkste functie van deze spiertjes is het strekken en draaien van de wervelkolom.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het handhaven van een lichaamshouding waarbij de bovenrug bol is en de schouders naar voren staan. Ook kan het slapen met het hoofd op meerdere kussens triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in het bovenste gedeelte van deze spier (M. Rotatores Cervicis) kunnen uitstralende pijn in het midden en laag in de nek geven.

Triggerpoints als oorzaak van nekklachten in bovengenoemde spieren kunnen nekklachten veroorzaken. In dat geval kan triggerpointtherapie (dry-needling therapie) helpen van de nekklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Bekijk hier een onderzoek over triggerpoints als oorzaak van nekklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1009 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

01-06-23

Deskundig, professioneel en behandeling op maat geboden. Luistert goed en geeft gericht advies en behandeling

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Hij is goed bereikbaar hij is erg vriendelijk en denkt mee

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Ij dezelfde klachten dan ik had.

Lees meer