‘Ik heb heel veel geleerd van de Pijn Reset Methode’

Beste Maikel,

voordat ik aan de cursus begon, hadden we kort telefonisch contact. Je vroeg me om je te laten weten wat ik er van vond als ik klaar was, omdat ik me in mijn werk als therapeut vooral bezighoud met het onbewuste. Dat speelt ook een grote rol in jouw programma. Mijn cliënten zijn echter voornamelijk de 5% die wel een therapeut nodig hebben, omdat het trauma te complex is en/of dat ze er niet alleen mee kunnen omgaan.

Ik werk met trauma en de gevolgen van trauma (met name jeugd- en ontwikkelingstrauma) en het verwerken ervan, posttraumatische groei, zingeving en competenties. Ruimte voor weer leren voelen en er niet voor weglopen. Elk gevoel ‘komt zodat het mag vertrekken’, maar als je het onderdrukt, blijft het hardnekkig. Met de nodige gevolgen.

Ik werk ook met onbewuste, niet behulpzame gedachten en overtuigingen (die leiden naar ‘ongewenste’ emoties) en hoe deze te transformeren in ondersteunende en bewuste gedachten en overtuigingen.

Dit therapeutische proces leidt naar nieuwe setpoints en een dynamisch proces waarin de cliënt duurzaam ‘in het moment’ blijft opmerken wat hij/zij (onbewust en bewust) denkt en voelt en dit ook steeds ‘automatisch’ (onbewust bekwaam) transformeert naar de meest ondersteunende gedachtes en gevoelens. Dit leidt weer naar nieuw gedrag en een gelukkiger en productiever leven als uitkomst, of naar meer acceptatie van en innerlijk vrede met wat is. Ik ben succesvol ervaringsdeskundige van mijn eigen therapie.J

Ik geef je eerst de gevraagde evaluatie en dan mijn eigen takeaways / resultaten

De evaluatie

Ik heb vandaag de PRM afgerond. Als 66-jarige vrouw. Allereerst mijn complimenten voor de cursus, die zo compleet is met al die domeinen. Heel knap gedaan! Ik vind dat je voor die 95% een heel mooi programma hebt opgezet, waar ze vast heel ver mee komen!

De opbouw in weeklessen en deellessen paste wel bij me. Ik heb geprobeerd het wekelijks bij te houden en voor een groot deel is dat gelukt. Ik heb er tijd voor gemaakt en ben er echt voor gegaan. Ik heb het gelukkig ook kunnen laten gaan als het te veel stress opleverde die niet behulpzaam was.

Ik ervaarde een prettige afwisseling tussen jouzelf en de medewerkers met hun kennis en kunde op hun specifieke domein. Ik was zeer onder de indruk van de presentatie over ‘slaap’, hoewel ik dat het minst nodig had, maar het is ook fijn om bevestigd te worden in wat je allemaal al goed doet.

Er was ook een mooie afwisseling in materiaalaanbod: teksten, video’s, whiteboard, boek, lesboek; het gebruik van beelden, zoals video’s, diagrammen en infographics.

Als taalfreak had ik wat moeite met het feit dat er een aantal taalfouten in de video’s zaten en wat minder toch ook in het boek, maar als ‘recovering perfectionist’ heb ik me vooral gefocust op de vele juwelen uit je programma. Overigens heb ik geleerd ook te kunnen streven naar volmaaktheid op een niet-stressvolle en dankbare manier, niet op angst gebaseerd.

Ik vond de balans in je presentatie tussen de boodschappen discipline “doe dit nou, want het helpt echt” en draaf niet door: het “hoeft natuurlijk niet als je het niet wilt” of “doe het vooral op jouw manier en op jouw tempo” erg behulpzaam. Ik ben zelf docent en als zodanig een lastige leerling, want kritisch. Het was een mooie balans, hij werkte voor mij.

De resultaten

Mijn belangrijkste takeaways:

Bewustzijn

Veel bevestiging en bewustzijnsverfrissing en -verhoging van wat ik al wist en nog niet wist.

Iedere dag de bekende en onbekende kennis praktisch toepassen op mezelf door de stok achter de deur. Het programma wees me gelukkig op hoeveel ik al ‘goed doe’ (bv. slapen, voeding, supplementen, bewegen) en hoever ik ben gekomen. Sinds ca. 2012, toen mijn interesse en werk als psychosociaal therapeut werd uitgebreid met (hbo) medische basiskennis, kwam de koppeling naar veel meer bewustzijn over mijn eigen lichaam tot stand. Het was fijn om alles wat betreft de zenuwstelsels, het immuunsysteem, intern milieu etc., weer de revue zien passeren. Het was ook goed om te herkennen waar ik nog ‘blinde vlekken’ heb.

De bevindingen van dr. Sarno en dr. Moseley.

Heel boeiend! Ik blijf daar nog even in lezen. Ik ben zelf een groot fan van Joe Dispenza, die nog een heel stuk verder gaat, maar dat is te breed voor de cursus. Heel interessant hoe pijn en het brein werken en het feit dat er geen (consistente) relatie is tussen pijn en weefselschade. Mijn behandelaar had dit al uitgelegd, maar het kwartje viel nu pas. Ik vond dit alles heel boeiend en heb het steeds getoetst aan mijn klachten en oefeningen tijdens de cursusduur. Ik heb me vooral gefocust op het doel (langer) kunnen lopen zonder pijn.

Mijn (onbewuste) angst- en woedegedachten zijn vooral de angst en woede voor de pijn (“Ik wil dit niet”) en vanwege de gevolgen van de pijn (wat als… + negatieve gedachte, bv “het gaat nooit over”. En de spiraal van nog meer negatieve gevolgen daarvan.

Fenomenaal wat ik na het lezen over pijn en brein allemaal voor interessante ontdekkingen deed.

Een voorbeeld: na meerdere overbelaste bilspieren (met enig functieverlies) door werk tijdens een keukenverbouwing, kon ik een tijd niet lopen zonder pijn. Door de combinatie van PRM en ondersteuning van mijn eigen fysiotherapeut/dry needler/sportcoach kon ik op een gegeven moment best langer zonder pijn (en niet meer mank) lopen. Alleen het stukje van 5 minuten heen en weer naar de glasbak bleef pijn geven en een afwijking met het lopen. Raadselachtig! Tot ik me realiseerde dat dit lange tijd het enige veilige stukje van 5 minuten lopen was dat ik aandurfde – en het was altijd met pijn en enigszins mank. Het was heel boeiend om te merken dat dezelfde 5 minuten op een andere route geen pijn deden! Probleem inmiddels opgelost.

Ander voorbeeld: ik ging in het centrum van de stad gedurende een aantal weken uit veiligheid niet verder lopen dan binnen een bepaalde cirkel om de plek waar ik mijn fiets had neergezet. Op een gegeven moment was ik in een opgeruimde stemming en liep onbewust een heel stuk verder weg van de fietsenstalling. Toen ik me realiseerde hoever ik bij mijn fiets vandaan was, kwam opeens de pijn terug. Ik moest er hardop om lachen! Ik had zojuist minstens 15 minuten helemaal zonder pijn gelopen. Ik was de pijn gewoon ‘vergeten’, omdat ik me zo goed voelde en geen angst- of woedegedachten had. Het voelde als een grote stap en een manier om mijn kracht weer terug te krijgen.

Bewustzijn over voeding en supplementen

Hier heb ik niet veel nieuws geleerd, maar wel veel bevestiging en alweer: bewustzijnsverfrissing. Ik eet al jaren heel bewust en geniet er ook bewust van. Dankbaarheid voor het voedsel hoort erbij. Ik eet vooral veel groenten en plantaardige eiwitten, matig dierlijke eiwitten en bewust gekozen vetten, weinig koolhydraten, maar ik eet wel ‘goede’

koolhydraten en resistant starch

Ik heb door de jaren heen een voor mij optimaal werkende vitaminen- en supplementenverzameling opgebouwd en blijf me op de hoogte houden van wat goed werkt voor mij als vrouw op mijn leeftijd en mijn unieke organisme. Soms moet het aangepast.

Mijn zoon is al jaren een groot aanhanger van intermittend fasting en vast vaak 18 uur of langer. Een tijd geleden heb ik dit op zijn advies ook geprobeerd. Ik kwam er achter dat dit voor mij niet goed werkt. Wat wel heel goed werkt, is als ik me houd aan mijn vrij natuurlijke circadiaans vastenritme (van ca. 20u tot 8u), dat meestal vanzelf uitloopt naar 13 uur achter elkaar niet eten. (van ca. 20u tot 9u). Ik hoef hier niets voor te doen, het hoort bij mij. Ik wijk er soms vanaf door een etentje bij iemand en merk dan dat dat me niet bevalt of ik eet veel later de volgende ochtend. Ik volg mijn gevoel. Soms eet ik nog wat later. Soms vraagt mijn lichaam eerder om voedsel. Ik heb door dit eetpatroon en ritme veel minder darmklachten (had nogal eens IBS). Bevestigd door de PRM.

Immuunsysteem/ koudetraining

Wat ik praktisch heb toegepast de afgelopen weken n.a.v. de stof over koude en de Wim Hoff methode: minder bang zijn voor koude. Koude meer omarmen en de heilzame kanten ervan zien. Vaker dan eerst en langer (ca. 1,5 à 2 minuten) koud afdouchen. Bevalt goed en gaat steeds makkelijker. Vaker zomaar even naar buiten lopen zonder jas, in dit seizoen. Door de krachttraining – en dus spieropbouw – die ik sinds 2019 ben gaan doen, kan ik nu overdag thuis werken met de thermostaat op 19 graden Celsius i.p.v. 20,5 zonder het koud te hebben. Scheelt ook energiekosten!

Ademhaling

Ik ben geboren met astmatische bronchitis en heb dit ongeveer op mijn 52ste overwonnen toen ik de opleiding tot analytisch tekentherapeut deed. Er was een duidelijke correlatie met trauma (echte en psychische verstikking), onbewuste angst en woede die ik toen kon verwerken in combinatie met de hormoonwisselingen van de overgang. (ook in de puberteit tijdelijk geen astma en veel minder allergieën) Met de ademhaling ben ik dus al heel lang aan de gang (ook met hulp van anderen) en het kan altijd nog beter. De ademhalingsmethode(s) van Wim Hoff spreken mij echter (nog) niet aan. Ik zoek hier mijn voorlopig eigen weg in, maar ben weer actiever in het gewaarworden.

Hoe nu verder?

Ik blijf me de komende tijd vooral nu focussen op pijnvrij kunnen lopen en dit uitbreiden en finetunen. Ik loop na iedere sessie van een uur met een cliënt minstens 15 minuten buiten en daarnaast langer als het kan. Na iedere 20 minuten achter de pc beweeg ik binnen. Sporten 1 à 2 keer per week in de sportschool voor kracht- en conditie.

De ondersteuning houd ik bij mijn eigen behandelaar, wiens denkbeelden op veel punten overeenkomen met de jouwe. Hij is ook een goede coach. En eerlijk is eerlijk, als het toch even weer een keer niet gaat in mijn eentje: na een goede dry needling behandeling ben ik een anders mens. Wat een uitvinding! Alleen nu steeds meer in combinatie met de nieuwe inzichten uit jouw supervolledige Pijn Reset Methode. Hartelijk dank!

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer