‘Mijn rug-, nek-, en hoofdpijnklachten waren snel opgelost’

Eind 2022 krijg ik tijdens mijn werk last van mijn rug terwijl ik iemand help opstaan. Ik werk in de zorg, lichamelijk gezien soms een belastend beroep. Wanneer ik na mijn dienst thuiskom kan ik bijna mijn auto niet uitkomen, zo hevig is de pijn in mijn rug inmiddels. De dagen die volgen blijft de zeurende pijn aanhouden en ik trakteer mezelf op een massage. “Goed mijn spieren onder handen laten nemen helpt vast” denk ik bij mezelf en hoewel het me verlichting geeft blijft de pijn aanwezig.

Tijdens mijn werk maan ik mezelf goed op te letten met tillen maar toch ga ik na iedere dienst haast strompelend naar huis. Ik maak een afspraak bij de fysio en nog diezelfde dag schiet het in mijn nek. Het is zó pijnlijk dat ik mijn hoofd niet meer kan draaien of zonder pijn op mijn kussen kan liggen. Ik word een aantal keren behandeld, wat mijn klachten duidelijk verminderd, maar bij het minste geringste schiet het er weer in.

Dan heb ik een afspraak met Maikel. Zijn aanpak is niet zoals je verwacht van een fysio want hij begint niet met masseren, maar met vragen stellen. Of ik, bewust of onbewust, stress heb?

Een sprong terug in de tijd

Een gezin, een drukke baan, een leven als zovelen. Dan ontstaat er in mijn privéleven een vervelende situatie die mijn leven gaat beheersen. Dit gebeurt niet van de één op de andere dag, maar stukje bij beetje. Langzaam maar zeker, als een soort sluipmoordenaar begint hij te overheersen.

Ik slaap slecht, mijn eetlust is totaal verdwenen en ik voel me somber en neerslachtig. Ik krijg last van eczeem, haaruitval, hartkloppingen en hoofdpijn.Ondertussen gaat het gewone leven door, houd ik krampachtig alle ballen hoog omdat ik vind dat dat zo hoort. Totdat ineens het licht uit gaat en ik op mijn werk een monsterlijke paniekaanval krijg. De eerste van velen.Ik ga naar de huisarts, een psychologe, een slaapcoach en ik volg een cursus mindfulness.

Allemaal stapjes, alleen mis ik de routebeschrijving en daardoor voelt het alsof ik nergens heen ga. Ondertussen wordt die privésituatie van kwaad tot erger en gefrustreerd vraag ik mezelf af wat ik toch verkeerd doe.Ik heb het gevoel dat ik faal, dat ik een slechte moeder ben, een slechte partner, vriendin, medewerker, enz.

Mensen in mijn omgeving zeggen me dat ik het los moet laten, maar ik heb geen idee hoe ik dat moet doen.Ik baal nóg meer van mezelf, probeer wanhopig grip te krijgen op de situatie en mezelf. Hoe harder ik probeer, hoe minder het lukt. Als ik ’s avonds in bed lig voel ik dat werkelijk iedere spier in mijn lijf strak staat van de spanning. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik mijn adem inhoud óf heel hoog in mijn ademhaling zit. Geloof me, daar ga je je niet beter van voelen…maar hoe het wél moet lijk ik te zijn vergeten.En zo kom ik uiteindelijk terecht bij Maikel.

Tijdens ons eerste gesprek wéét ik gewoon: “Dit is wat mij gaat helpen. Dit is de routebeschrijving die ik mis”. Hij geeft me duidelijke uitleg over pijn, de oorzaak ervan en hoe ik hier zelf invloed op kan uitoefenen.

Natuurlijk beschik ik over enige medische kennis wat in dit geval in mijn voordeel werkt, maar bovenal is het mijn sterke behoefte aan verandering waardoor ik opensta voor zijn benaderingswijze.Kijkend naar wat ik eerder beschreven heb, zijn er een aantal duidelijke factoren die ervoor zorgden dat ik op den duur rug- en nekklachten kreeg.

In feite allemaal factoren die, wanneer je je ervan bewust bent, zo logisch zijn dat ze als puzzelstukjes op hun plaats vallen.En daar zit het hem precies in: bewustwording. Een proces als het mijne verloopt niet van de één op de andere dag. Het gaat geleidelijk en daardoor stond ik er pas bij stil op het moment dat mijn lichaam alle alarmbellen af liet gaan.

Spanning en stress. Niet van korte duur, maar chronisch en verergerend.

Wanneer je een bedreiging ervaart (stress) slaat het lichaam alarm en schakelt het over naar de overlevingsstand. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en je bloedvaten trekken samen. Je maakt meer adrenaline en cortisol aan en je immuunsysteem heeft minder prioriteit. Wanneer dit van korte duur is, is het voor je lichaam geen probleem om goed te herstellen. Echter, wanneer het chronisch wordt en je continue in de overlevingsstand staat ontstaan er als vanzelf klachten.Mijn rug- en nekklachten waren échte klachten, daarover geen twijfel.

Conditionering

Mijn rugklachten ontstonden tijdens een bepaalde handeling op mijn werk en de diensten daarna maande ik mezelf goed op te letten. Onbewust had ik de verwachting dat mijn klachten door dezelfde handeling weer zouden verergeren.

Mijn persoonskenmerken spelen hier ook in mee. Zorgzaam, perfectionistisch, ik heb graag controle over situaties. Vooral bij de laatste ging het in mijn geval mis en dan kijk ik naar de cirkel van invloed en betrokkenheid. Iedereen heeft deze.

In de cirkel van invloed bevindt zich alles waar je invloed op kunt uitoefenen en waar je je aandacht op zou moeten richten. Denk bijvoorbeeld aan hoe je voor jezelf zorgt, je eigen gedachten en gedrag.

In de cirkel van betrokkenheid bevinden zich factoren waarmee je te maken hebt, maar waarop je géén invloed hebt en dus zo veel mogelijk los moet laten: hoe iemand anders over je denkt bijvoorbeeld. Of hoe de ander zich gedraagt.

Ik deed verwoede pogingen grip te krijgen op een situatie die buiten mijzelf lag en dat zorgde voor nog een schep extra stress bovenop mijn grote berg. Doordat ik daar enorm op gefocust was, werd mijn cirkel van invloed steeds kleiner.

Het kan lastig zijn om bepaald aangeleerd gedrag om te buigen en bewustwording is de belangrijkste stap. Ik begon aan het eind van iedere dag kort op te schrijven wat er was gebeurd (bijvoorbeeld een moeilijk gesprek) en wat het gevolg was (hoofdpijn). Dat maakt voor mij inzichtelijk wat mijn triggers zijn, waardoor ik er inmiddels vaak op het moment dat het gebeurt direct bij stil sta en door die bewustwording zijn mijn rug- en nekklachten zo goed als verdwenen. Ik heb minder last van hoofdpijn en het lukt me stukken beter de situatie waarop ik geen invloed heb te accepteren. Hierdoor voelt het alsof ik zelf de regie weer in handen heb en dat geeft energie.

Maikels uitleg en zijn boek zijn voor mij een enorme eyeopener, de routebeschrijving die ik nodig heb om weer de juiste weg te vinden. En natuurlijk neem ik vast een keer de verkeerde afslag, maar ook daar zal ik van leren.

Pijn Reset Community

Met de Pijn Reset Community leer jij ook jouw pijnklachten onder controle te houden op een 100% natuurlijke manier. Zodat jij net als Inge pijnvrij wordt.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer